'KAMIONSKI RAT' U NAJAVI

Ana Brnabić poslala Hrvatskoj prosvjednu notu zbog inspekcija hrane

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 02.08.2017 14:30
  • Objavljeno 02.08.2017 u 14:23
Ana Brnabić, srbijanska premijerka

Ana Brnabić, srbijanska premijerka

Izvor: Reuters / Autor: MARKO DJURICA

Premijerka Srbije Ana Brnabić uvjerena je da će Srbija uspjeti zaštiti svoje proizvođače i izvoznike, ocjenjujući da Hrvatska krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i da joj je zato upućena prosvjedna nota, objavljeno je na internetskim stranicama Vlade Srbije

'Mi smo kao Vlada Srbije uputili notu Vladi Hrvatske, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Europskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo pitanje odnosi kako bismo imali zajednički nastup o tom pitanju, rekla je Brnabić.

Podsjetimo, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija.

Generalni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija mora poduzeti protumjere da bi se pronašlo rješenje koje će biti u obostranom interesu, a odgovor bi mogla bi biti i detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske

Brnabić je novinarima u Podgorici rekla da će  povodom novih mjera Hrvatske prema srpskim proizvodima, Srbija pokazati konstruktivnost i tolerantnost, ali da takvo ponašanje neće ignorirati.

'Srbija je mnogo puta pokazala da je i tolerantna i fleksibilna i konstruktivna, predočila je Brnabić, ali je dodala da joj se čini da svake godine, otprilike u vrijeme proslave oružane akcije Oluja u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

'Kada neko povuče potez poput ovog koji je poduzela Hrvatska, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i suradnji, jer to nisu stvari koje trebaju događati u regiji, poručila je Brnabić na portalu Danas.rs.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!