NA POTEZU SU SINDIKATI

Vlada smanjuje plaće, ali ne dira božićnice i regres

26.03.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Vlada neće izravno otkazati temeljni kolektivni ugovor zaposlenicima javnih službi ali je ipak pronašla način da im sreže plaće za šest posto. Sa današnje sjednice uputila je prema Saboru zakon koji će joj omogućiti da promjeni osnovicu za plaće i to već od 1. travnja. Ipak neće, usprkos najavama, dirati ostala materijalna prava kao što su božićnice i regresi.

Oslonac za donošenje zakona o osnovici za plaće u javnim službama Vlada je pronašla u dvije konvenciji Međunarodne organizacije rada (o slobodi udruživanja i slobodi kolektivnog pregovaranja) koje im dopuštaju da u izvanrednim uvjetima odustane od kolektivnih pregovora i zakonom regulira visinu plaća. Zakon će biti na snazi iduće dvije godine.

'Tim će zakonom osnovice za plaće 180.000 zaposlenih u javnim službama od 1. travnja biti vraćene na razinu iz 2008. godine', rekla je Jadranka Kosor nakon sastanka sa čelnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Iz Vlade naglašavaju da su i dalje spremni za socijalni dijalog a slične poruke dolaze i od strane sindikata.

'Razgovori će se nastaviti a sindikati javnih službi će u međuvremenu provesti referendum kako bi saznali mišljenje svog članstva', najavio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Idući tjedan predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca trebali bi se ponovo sastati te razgovarati o sporazumu o plaćama za sve zaposlene u državnom i privatnom sektoru.

'Bit će riječi i o plaćama i beneficijama menadžera u javnim ali i privatnim tvrtkama', rekao je premijer Ivo Sanader

Iz redova sinikata javnih službi za sad ne žele komentirati novi zakon o osnovicama za plaće dok ga ne pročešljaju njihove pravne službe.

'Moramo proučiti konvencije međunarodne organizacije rada na koje se poziva Vlada kako bi znali da li se radi o zakonitom ili nezakonitom potezu', rekla je za Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Iako se čini da je ovim manevrom Vlada dobrano iznenadila sindikaliste Avberšek to opovrgava.

'Bili smo sigurni da Vlada neće dirati kolektivni ugovor. Kakvu bi to poruku poslalo privatnim poduzetnicima? Da im je sve dopušteno? Znali smo da će prevladati zdravi razum', ustvrdila je Avberšek.

'Radilo se o čistom zastrašivanju', kaže ona, 'kako bi se što više preplašili zaposleni u javnim službama i kako bi ih se slomilo da pristanu na smanjivanje plaća'.

Za razliku od najava Vlade, Vilim Ribić, dopredsjednik Matice sindikata smatra da se plaće ne mogu po hitnom postupku srezati već 1. travnja jer stupanjem na snagu novog zakona znači da je otkazan kolektivni ugovor što vodi u složenu proceduru koja će trajati najmanje mjesec dana.

'Zakonom je nemoguće jednostavno izbrisati kolektivni ugovor. Riječ je o presedanu međunarodnih razmjera', rekao je za HTV Ribić.