DOBAR POTEZ

Vlada SAD-a spasila Citi i zaradila 12 mlrd. dolara

burza broker rating

burza broker rating

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američka vlada zaradila je ukupno oko 12 milijardi dolara spašavajući jednu od najvećih tamošnjih banaka Citigroup, piše Poslovni dnevnik

Ministarstvo financija objavilo je u utorak da je prodalo i posljednje dionice koje je imalo u vlasništvu i to za 10,5 milijardi dolara.

Vlada tadašnjeg predsjednika Georgea Busha je krajem 2008. spasila Citigroup od propasti ulaganjem 45 milijardi dolara. Cijena dionice treće po veličini američke banke tada je pala ispod pet dolara, a neki klijenti su počeli i povlačiti novac te je banka, usred zahuktale financijske krize bila ozbiljno uzdrmana, piše Poslovni dnevnik.

Prema priopćenju, američka je država posljednje dionice iz svojeg vlasništva prodala po cijeni od 4,35 dolara u trenutku kad im je na burzi cijena bila deset američkih centi viša. Potraživanja nastala na temelju izvanredne pomoći su u vlasnički udio pretvarana uz vrijednost dionice od 3,25 dolara.

Zajedno s ranijim prodajama dionica, rastom cijene, dividendama, SAD je na spašavanju banke zaradio već spomenutih 12 milijardi dolara. No vrijednost banke još je uvijek daleko od one u prosincu 2006. kad je cijena dionice iznosila 56,41 dolar

Analitičari komentiraju kako će se ovim potezom Citigroup početi polagano odvajati od državnog nadzora. No, analitičarka Nancy Bush, čiju izjavu prenosi Bloomberg, drži da se Citi neće tako lako riješiti strogog nadzora državnih institucija koji je stigao istovremeno s državnim novcem.

'Te kompanije će biti pod budnim okom države koja će ih i dalje oštro kontrolirati', izjavila je Bush objašnjavajući da vlada nema namjeru ponovo prolaziti kroz probleme i krizu.

'U Citiju smo vrlo zadovoljni što je ministarstvo financija finaliziralo svoj plan ‘izlaska’ iz vlasništva Citigroupa', izjavio je Jon Diat, glasnogovornik poznate banke. 'Vrlo cijenimo podršku koju nam je pružila država tijekom financijske krize', dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi