TRAJU PREGOVORI

Vlada još ne zna što će s plinskim biznisom

24.09.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Za nešto više od dva mjeseca Vlada mora odlučiti hoće li preuzeti plinski biznis od Ine, što se obavezala ugovorom s MOL-om, ili će u potpunosti odustati od tog projekta. O tome ovisi i daljnje kretanje cijena plina za industriju i građane jer sad Ina na plinu bilježi samo gubitke koje će država, ako preuzme biznis, morati pokriti najvjerojatnije poskupljenjem

Kako se da zaključiti prema izjavi premijerke Jadranke Kosor, Vlada još uvijek nije načisto što da uradi.

'Intenzivno pregovaramo o tom projektu vodeći računa o rokovima', rekla je danas predsjednica Vlade nakon posjeta Plinacrou gdje je presjedala sjednici Povjerenstva za provedbu Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava.

Kosor je istaknula kako je vrlo zadovoljna dosad napravljenim u plinifikaciji Hrvatske. Do prije osam godina samo jedna trećina zemlje bila je pokrivena plinovodima, dok je sad, naglasila je premijerka, gotovo cijela Hrvatska uključena u plinovodni sustav.

'Ove godine napravit će se 558 kilometara plinovoda. Sredinom prosinca s mađarske i s hrvatske strane završit će se interkonekcijski plinovod koji osim što je novi dobavni pravac otvara nove velike mogućnosti za Hrvatsku. Obaviještena sam da je podzemno skladište spremno za nadolazeću sezonu. Uglavnom, Plinacro je uspješna državna tvrtka', rekla je Kosor.

Predsjednik uprave Plinacra Jerko Jelić – Balta također je istaknuo da ne očekuje veće probleme s opskrbom plina ove zime.

Zbog toga što je sve upitnije hoće li se u Omišlju uopće izgraditi Adria LNG terminal (zajednički projekt Hrvatske i nekoliko velikih inozemnih plinskih kompanija), premijerki je danas prezentiran rezervni projekt.

'U slučaju da veliki LNG terminal bitno promijenio terminski plan, mi imamo alternativu. Riječ je o jeftinijem LNG terminalu manjeg kapaciteta i puno kraćih rokova izgradnje. Taj projekt samostalno razvija Plinacro', otkrio je Balta.

Predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović, koji je i član plinskog Povjerenstva, u izjavi novinarima potvrdio je da je HEP-u plin u godini dana poskupio za više od sto posto, ali i da do kraja godine neće biti poskupljenja elekrične energije.

'Za sada to pokrivamo, jer je naša dobit u prvih osam mjeseci 1,2 milijarde kuna. Pitanje je što će 2011. biti s cijenom plina. Ako poraste nećemo biti u mogućnosti zadržati sadašnju cijenu struje', kazao je Begović.