POLEMIKA POPIJAČ - NESTIĆ

Vlada bježi od rješavanja nezaposlenosti

  • Autor: O.I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 12.01.2011 12:41
  • Objavljeno 12.01.2011 u 12:41
Đuro Popijač 3

Đuro Popijač 3

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Danijel Nestić, znanstvenik s Ekonomskog instituta, čija je projekcija o od 350.000 nezaposlenih iznervirala ministra Popijača, u razgovoru za tportal objašnjava na temelju čega prognozira crne brojke i upozorava kako Vlada zna što treba činiti, ali ne želi donositi nepopularne mjere

Projekcija Danijela Nestića s Ekonomskog instituta, prema kojoj bi Hrvatska ubrzo mogla dosegnuti brojku od 350.000 nezaposlenih, koju je izrekao nakon jučerašnje sjednice predsjednikova Gospodarskog savjeta, uzrujala je ministra gospodarstva i rada Đuru Popijača.

Kao da mu je nepoznat podatak da je krajem godine registrirano 320.000 nezaposlenih, Popijač je u sinoćnjem Dnevniku Nove TV rekao kako nije čuo argumente na kojima se temelje procjene o skorašnjih 350.000 nezaposlenih te da bi rado čuo prijedloge stručnjaka kako smanjiti broj nezaposlenih. U kratkom razgovoru za tportal Danijel Nestić objašnjava kako je rast nezaposlenosti prilično izvjestan te upozorava kako Vlada ima dovoljno saznanja što treba činiti.

Nestić objašnjava kako se prognoza kretanja broja nezaposlenih temelji na opaženim gospodarskim kretanjima proteklih mjeseci.

'Tako građevinska aktivnost i dalje pada, trgovina je nakon kratkotrajnog oporavka ponovno u padu, industrijska proizvodnja stagnira, a dostupni pokazatelji s tržišta rada su nepovoljni. Poseban problem čini veliki pad zaposlenosti u sektoru obrta i slobodnih profesija, tako da je očito da 'manji' gospodarski subjekti vrlo teško podnose sadašnju situaciju. S obzirom na to da se stanje u realnom sektoru gospodarstva u pravilu s određenim zakašnjenjem preslikava na tržište rada, s priličnom se izvjesnošću može projicirati rast nezaposlenosti sljedećih mjeseci, koji je još dodatno pojačan negativnim sezonskim učincima, što nam daje projekciji od 340-350 tisuća u veljači i ožujku. Čak i kada bi se odmah pokrenuli neki projekti ili mjere na tržištu rada, oni ne mogu u kratkom roku promijeniti opaženi trend', kazao je Nestić za tportal.

Zamoljen da pomogne ministru Popijaču te da mu objasni kako smanjiti nezaposlenost, Nestić je rekao: 'Ne bih htio komentirati pitanje prijedloga za smanjenje nezaposlenosti, o tome je već dosta napisano, vjerujem da Vlada ima dovoljno saznanja što treba učiniti, ali takve mjere, ako se problem nezaposlenosti želi rješavati na trajniji i održiv način, najčešće nisu popularne niti donose rezultate u kratkom roku, što ima za posljedicu i nesklonost da se one poduzmu.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi