PRIVATIZACIJA BIVŠE VJESNIKOVE TISKARE

Vjesnik d.d. država prodaje za 65 milijuna kuna

07.07.2010 u 19:15

Bionic
Reading

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) odlučio je danas objaviti natječaj za privatizaciju Vjesnika d.d., a država će svoj udio od 62,13 posto u prvom krugu privatizacije prodavati po nominalnoj cijeni od 65,9 milijuna kuna

Riječ je o bivšoj Vjesnikovoj tiskari, a ne o dnevnom listu istog imena čiji su izdavač Narodne novine press, objašnjava predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak.

Budući da dionice Vjesnika d.d. kotiraju na Zagrebačkoj burzi, Duvnjak je podsjetio kako je nominalna cijena u prvom privatizacijskom natječaju obveza iz Zakona o privatizaciji. Također je naglasio da nitko od članova UO-a HFP-a niti on osobno nema u vlasništvu dionice Vjesnika d.d.

Kako je izvijestio, Vjesnik d.d. ima 425 zaposlenih, a dugovanja su mu kraja prošle godine iznosila 124,7 milijuna kuna. Od ponuđača će se pored ostalog tražiti zadržavanje osnovne djelatnosti te zadržavanje sadašnjeg broja zaposlenih najmanje godinu dana kao i potpuno prihvaćanje obveza iz kolektivnog ugovora.

U prvi krug privatizacije će, prema odluci UO HFP-a, i Sloga IMK iz Požege, poduzeće iz tekstilne branše u kojoj država svoj udio od 52,85 posto prodaje po nominalnoj cijeni od 5,96 milijuna kuna.

UO HFP je donio i odluku o raspisivanju još jednog kruga natječaja za ZRC Lipik jer ima naznaka o mogućnosti jedne ozbiljne ponude, a primio je na znanje informaciju o neuspješnim natječajima za Veletržnicu Benkovac, Trimot, Imotu i Adriachem.

Upravni je odbor utvrdio i dionice koje će se prodavati na javnoj dražbi putem Zagrebačke burze, a riječ je o dionicama 21 tvrtke, pored ostalih Atlantske plovidbe, Ericssona Nikole Tesle, Jamnice, HUP-a Zagreb, Tankerske plovidbe itd. Ukupna procjenjena vrijednost državnog portfelja za sve dionica koje će biti ponuđene na javnoj dražbi je 71,5 milijuna kuna.

Na današnjoj sjednici UO HFP-a donio je i odluku o utvrđivanju dionica koje će bez naknade biti dodijeljene invalidima Domovinskog rata te obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a na toj su listi dionice 48 tvrtki.

Kako je rekao Vedran Duvnjak, u HFP dnevno pristižu zahtjevi za dodjelu tih dionica, a kompletan posao oko njihove dodjele trebao bi biti gotov do sredine 2011. godine. S dnevnog reda skinuta je privatizacija Kaštelanskih staklenika, što je zatražio član Upravnog odbora Ozren Matijašević, jer Grad Kaštela nije prenamijenio zemljište koje bi bilo predmet privatizacije.

Duvnjak je upozorio da na prodaju nije zemljište nego tvrtka, no o Kaštelanskim staklenicima ipak se nije raspravljalo. Nije se raspravljalo ni o TESU Uljanik što je zatražio Matijašević, već će se o problemima te tvrtke raspravljati na sljedećoj sjednici.