slabost oporavka

Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti

27.07.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva

Dobit industrijskih kompanija porasla je u lipnju na godišnjoj razini za 20 posto, na 791,8 milijardi juana (122,27 milijardi dolara), pokazali su podaci kineskog Nacionalnog ureda za statistiku (NSB-a) objavljeni u utorak. Ta je stopa u svibnju iznosila 36,4 posto.

Kinesko se gospodarstvo u velikoj mjeri oporavilo od poremećaja izazvanih pandemijom koronavirusa, ali zadnjih je mjeseci sučeljena s novim izazovima, poput viših troškova sirovina i teškoća u globalnim opskrbnim lancima.

"Neujednačenost oporavka korporativne profitabilnosti i dalje postoji, privatne se tvrtke i mala poduzeća polako oporavljaju. Cijene roba i dalje ostaju na visokoj razini, smanjujući profitabilnost poduzeća, a još uvijek postoje slabe točke u lancima opskrbe i industrijskim lancima", tumači Zhu Hong iz NBS-a.

U prvoj polovini 2021. dobit industrijskih tvrtki porasla je za čak 66,9 posto, nakon pada izazvanog pandemijom u istom razdoblju prošle godine. Dobit se u razdoblju od siječnja do lipnja povećala za 45,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine kad još nije krenula globalna pandemija.

"Marža dobiti opskrbnih poslovanja industrijskih poduzeća dodatno se popravila, dok je profitna marža u proizvodnji i prodaji lagano pala", naveli su analitičari Goldman Sachsa u svojoj bilješci.

Kineske tvorničke aktivnosti usporile su u lipnju zbog ponovnog oživljavanja zaraze covida 19 u izvozno orijentiranoj provinciji Guangdong, dok su nastojanja da se spriječi i kontrolira epidemija smanjili kapacitete luka.

Prema podacima NBS-a, prerada metala, kao i kemijska i farmaceutska industrija, su potaknule rast dobiti u lipnju.

Kineski političari pojačali su napore da suzbiju rast cijena roba koje su pritisnule marže proizvođača, kako se troškovi ne bi prenijeli na potrošače.

Iako je kineska inflacija proizvođačkih cijena popustila u lipnju nakon vladinih represivnih mjera zbog nekontroliranog rasta cijena roba, godišnja stopa nastavila se kretati na neugodno visokoj razini. Neki analitičari očekuju da će inflacija ostati povišena u drugoj polovini godine.

Kinesko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo nešto sporije nego što se očekivalo. Dužnosnici su upozorili da je oporavak i dalje neravnomjeran.

Pasiva industrijskih poduzeća porasla je krajem lipnja na godišnjoj razini za 8,5 posto, u odnosu na 8,2-postotni rast zabilježen krajem svibnja.

Podaci o industrijskoj dobiti pokrivaju velike kompanije s godišnjim prihodima većim od 20 milijuna juana iz njihovih glavnih poslovanja.