MOJ POSAO:

Više od pola Hrvata vjeruje svojim šefovima

20.05.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Portal MojPosao na uzorku od tisuću ispitanika istražio je u kakvom su odnosu zaposlenici sa svojim nadređenima

Više od polovice ispitanika (57 posto) vjeruje svom nadređenom, dok su žene te koje imaju više povjerenja (59 posto žena u odnosu na 55 posto muškaraca). Istraživanje je provedeno na više od tisuću zaposlenih.

Po pitanju dobi, najviše povjerenja u nadređenog imaju mlađi ispitanici. Čak 66 posto mlađih od 30 godina vjeruje svom nadređenom, dok povjerenje u šefa ima 55 posto ispitanika u dobi od 31 do 40 godina te 49 posto ispitanika starijih od 41 godinu.

Svom šefu najviše vjeruju ispitanici s višom stručnom spremom (66 posto).

Ispitanici misle da su tipične mane šefova arogancija, bahatost i preuveličavanje pogrešaka

Kako bi radna atmosfera bila ugodnija, ispitanici navode da bi njihovi šefovi trebali biti manje arogantni i bahati (43 posto), ali i prestati preuveličavati pogreške (36 posto).

Da bi šef trebao biti manje fokusiran na sitnice navodi 34 posto ispitanika, dok bi ih 32 posto voljelo da manje kritizira. Najmanje ispitanika, njih 23 posto, voljelo bi da im šef prestane zadirati u privatni život.

Gotovo petina ispitanika (18 posto) svoj odnos s nadređenim opisuje kao iskren, dok ih 17 posto ima prijateljski odnos. 'Umjetno' pristojan odnos sa šefom u svrhu očuvanja svog radnog mjesta priznaje 40 posto ispitanika. Hladan, udaljen odnos navodi 12 posto ispitanika, dok ih se 10 posto žali na neugodan odnos.

Iskren i prijateljski odnos ispitanici lakše ostvaruju s šefom muškarcem

Jako dobar odnos s nadređenim (iskren i prijateljski) u većoj mjeri imaju ispitanici kojima je nadređen muškarac. Ukupno 38 posto ispitanika kojima je nadređeni muškarac reklo je kako imaju jako dobar odnos s nadređenim, dok je isto izjavilo 31 posto ispitanika kojima je nadređena žena.

Najbolji odnos s nadređenim imaju najmlađi ispitanici (do 30 godina), 44 posto ih je izjavilo kako s nadređenim imaju iskren i prijateljski odnos.

Skoro polovica ispitanika ne odobrava što šef traži njihov dodatni angažman

Šefovi su tu da dodjeljuju posao, no 49 posto ispitanika smatra da njihov šef traži više nego što im stoji u opisu posla i ne sviđa im se to. Malo više od petine ispitanika (23 posto) također smatra da šef traži dodatni angažman i to odobravaju, dok ih je 28 posto protiv posla koji im nije u opisu radnog mjesta.

Čak 75 posto ispitanika navodi da ih šef cijeni, od čega ih 39 posto smatra da je to samo kada treba nešto dodatno napraviti.  Nadređeni svoje zadovoljstvo najčešće iskazuju usmenom pohvalom (43 posto). Novčanu nagradu primilo je 11 posto ispitanika, dok ih je 9 posto nagrađeno slobodnim danom. Pismenu pohvalu doživjelo je svega 5 posto ispitanika.

Iako se često može čuti fraza ‘Kako bih ga/ju udario/la!’, poriv da fizički napadnu svog nadređenog ipak je samo verbalni izraz trenutnog bijesa. Većina ispitanika (60 posto) nikada ne bi naudila svom nadređenom.

Skoro polovica ispitanika cijeni svog šefa kao stručnjaka

Na pitanje cijene li svog nadređenog kao stručnjaka u svom području, 49 posto ispitanika odgovara potvrdno, dok ih 51 posto odgovara negativno.

Nešto malo više ispitanika cijeni svog nadređenog u slučaju kada je to muškarac (50 posto) nego kada je nadređena žena (46 posto). Većina ispitanika (61 posto) s nadređenima ipak ne bi bili prijatelji, čak niti da su se upoznali u drugim okolnostima. Svega 13 posto ispitanika je u prijateljskom odnosu sa svojim šefom i izvan posla, dok bi ih 26 posto moglo biti u takvom odnosu da su okolnosti drugačije.