srednja i istočna europa

Više od 800 milijuna eura: Zahvaljujući Rimcu Hrvatska je među top tri zemlje po privlačenju investicija

04.11.2022 u 14:12

Bionic
Reading

Srednja i istočna Europa već dugo slovi kao talentirana regija s brojnim poduzetničkim prilikama i mogućnostima. Kako se te prilike realiziraju provjerila je platforma Dealroom.com u svom trećem godišnjem pregledu stanja ekosustava srednje i istočne Europe, u partnerstvu s Google for Startups, Atomico i Credo Ventures. Rezulati su jako pozitivni za Hrvatsku

Središnja i istočna Europa jedna je od najbrže rastućih regija za VC financiranje u Europi. Kombinirana vrijednost poduzeća novoosnovanih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi učetverostručila se u posljednjih pet godina, sada ukupno iznosi 190 milijardi eura, nakon globalnih najviših vrijednosti u 2021.

I dok se prosječno financiranje po startupu globalno smanjuje, u srednjoj i istočnoj Europi raste. Među zemljama te regije Hrvatska, Litva i Ukrajina su porasle najbrže od 2017. u kombiniranoj vrijednosti poduzeća. Hrvatska je od 2017. porasla 16,6 puta na 10 milijardi eura, Litva 15,7 puta na 4,7 milijardi eura, a Ukrajina 9,3 puta na 23,3 milijarde eura.

Samo ove godine prikupili smo preko 800 milijuna eura investicija što nas smješta među top četiri zemlje koje su privukle više od 500 milijuna. Prva je Estonija koja je prikupila 1,4 milijardi eura, zatim Češka s 1,1 milijardi eura, slijedi Hrvatska s 865 milijuna eura, a odmah nakon Hrvatske Poljska s 550 milijuna eura. Podsjetimo, samo Rimac Grupa je ove godine prikupila 500 milijuna eura u investicijskom krugu koji su predvodili Softbank i Goldman Sachs.

'Prikupili smo više od 700 milijuna eura u posljednjih 18 mjeseci', naveo je Mate Rimac na svom profilu na Facebooku.