prva solarna kotlovnica

Više od 2000 stanova u Borovom naselju toplovu vodu i grijanje dobivat će iz solarnog parka

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.06.2019 15:17
  • Objavljeno 04.06.2019 u 15:17
Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Tvrtka Tehnostan u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje gradi solarni park odnosno sunčanu elektranu koja će biti dio toplane i time će omogućiti da se toplom vodom i toplinskom energijom opskrbljuje više od dvije tisuće stanova u toj gradskoj četvrti, istaknuto je u utorak tijekom obilaska tog solarnog parka

Namjena projekta je prvenstveno priprema tople vode s ciljem smanjenja potrošnje plina, a vrijednost cijele investicije je milijun kuna, što je Tehnostan uspio isfinancirati vlastitim sredstvima, naglasio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je s direktorom vukovarske gradske tvrtke Tehnostan Kristijanom Lovrenščakom obišao sunčanu elektranu u Borovu naselju.

Penava ističe kako će opskrba energijom iz sunčeve svjetlosti reducirati troškove jer će time doći do smanjenja potrošnje plina, a u konačnici će se odraziti i na račune za grijanje i pripremu tople vode.

Lovrenščak je pojasnio kako će ta sunčana termalna elektrana biti dio toplane te će se u prvoj fazi ugraditi 160 solarnih ploča, dok će kroz dvije godine odnosno u završnoj fazi biti postavljeno ukupno oko 600 solarnih ploča, kada se pri punoj osunčanosti očekuje snaga od 900 kilovata (kW).

"Projekt je zamišljen da se odradi kroz nekoliko faza i u nekoliko godina, a cilj je da ga u cijelosti završimo do rujna 2021. godine. Do tada će se solarne ploče etapno puštati u pogon", rekao je Lovrenščak.

Po njegovim riječima, sa 160 ploča čija je ugradnje predviđena za ovu godinu moglo bi se grijati više od šest nebodera u Borovu naselju i to u najhladnijem mjesecu u godini.

Riječ je o prvoj solarnoj kotlovnici u Hrvatskoj iz koje će se toplinskom energijom napajati više od 2000 stanova čijim stanarima, kako je rekao, računi neće biti manji jer će se uporabom solarne kotlovnice anulirati gubici koji sada postoje kao i nedavno poskupljenje plina za sedam posto.

Također je naveo kako bi se uz sadašnju cijenu plina, cijela investicija mogla vratiti već za pet do sedam godina.

Vukovarski gradonačelnik je najavi da će i dalje pratiti natječaje i iskoristi svaku mogućnost sudjelovanja u sličnim projektima, a podsjetio je i kako se već nekoliko godina radi na snimanju situacije za mogućnosti korištenja geotermalnih izvora u gradu Vukovaru. "Ako studije pokažu isplativnost i mi nađemo tu svoju računicom, nema razloga da se u budućnosti malo više ne posvetimo i tome poslu", rekao je Penava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!