PORUKA IZ POREZNE UPRAVE

Više nema popuštanja obveznicama fiskalizacije

21.02.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Inspektori Porezne uprave su u nadzoru primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom nakon 10.356 obavljenih nadzora zapečatili 67 poslovnih prostora, objavili su danas iz Porezne uprave uz naglasak da više neće 'imati razumijevanja za obveznike fiskalizacije koji se nisu prilagodili Zakonu ili ga ne poštuju'

Prema podacima Porezne uprave, 257 inspektora je nepravilnosti utvrdilo u oko 5 posto od ukupnog broja obavljenih nadzora, odnosno kod 542 obveznika fiskalizacije. Njih 451 nepravilnosti je uklonilo, a 67 je poslovnih prostora zapečačeno.

Najviše poslovnih prostora kojima je još uvijek zabranjeno obavljanje rada je u Zagrebu, njih 12, a slijede Split sa 7, Slavonski Brod sa 6, Krapina i Čakovec s 5 te Varaždin i Dubrovnik s po četiri zapečačena poslovna prostora.

Prijava građana zbog neizdavanja računa ili ispisivanja lažnih računa, navode iz Ministarstva financija - Porezne uprave, sve je više, što dovodi do zaključka da postoji velik broj obveznika fiskalizacije koji Zakon nisu ozbiljno shvatili

Stoga ukoliko inspektori Porezne uprave kod obveznika tijekom nadzora ustanove nepravilnosti, odmah pečate poslovni prostor i određuju novčanu kaznu.

'Od uvođenja fiskalizacije prošla su gotovo dva mjeseca pa smatramo da je svaki obveznik od 1. siječnja imao dovoljno vremena za prilagodbu novom Zakonu. Zbog toga popuštanja obveznicima fiskalizacije više nema', ističu iz Porezne uprave.

Naglašavaju i da sav promet obveznika fiskalizacije bilježi server Porezne uprave te da nije potreban izlazak inspektora na teren da bi se ustanovile nepravilnosti u poslovanju. Server Porezne uprave prati dinamiku izdavanja računa, izdavanje lažnih računa te ukazuje na ostale nepravilnosti.

Ujedno građane pozivaju da Poreznoj upravi i dalje prijavljuju nepravilnosti 'kako njihov pošteno zarađeni novac ne bi završio na tuđem računu, umjesto u državnom proračunu' te da sudjeluju u nagradnoj igri 'Bez računa se ne računa'