OBEĆANA ZEMLJA

Vidošević pozvao građevinare u Afganistan

22.10.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Afganistansko tržište je dobra prilika za hrvatske tvrtke iz područja građevine, mostogradnje, tunela, prehrambene industrije i poljoprivrede, istaknuto je na današnjem Hrvatsko-afganistanskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Naime, Afganistan je zemlja koja je otvorena za ulazak stranih kompanija, nedostaje im znanja iz područja infrastrukturnih projekata, osobito u cestogradnji, mostogradnji, vodoopskrbi i odvodnji, proizvodnji i distribuciji električne energije, rečeno je na skupu.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević je kazao kako tri mjeseca nakon otvaranja predstavništva HGK u Kabulu postoje već neki konkretni dogovori hrvatskih i tamošnjih tvrtki.

Značajnim je ocijenio i posjet ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića Afganistanu te smatra iznimno važnim susret predsjednika Ive Josipovića i predsjednika Afganistana Hamida Karzaia najavljen za kraj godine.

Time će se, kaže, završiti infrastrukturni dio priče, a onda bi hrvatske tvrtke, posebice iz područja građevinskog i poljoprivredno-prehrambenog sektora mogle dobiti prostora za ekspanziju na tom tržištu.

Osim klasičnih investicija Afganistanu nedostaje znanja u području energetike, rudarstva, eksploataciji nafte i plina u čemu Hrvatska ima iskustva, kazao je Vidošević.

Napominje kako se silni kapital koncentrira na području Afganistana posljednjih nekoliko godina, stvoren je infrastrukturni dio (predstavništvo HGK u Kabulu), a na poslovnom svijetu je da iskoristi priliku.

Hrvatska u ovom trenutku ima znanja koje Afganistan nema i imamo im što ponuditi, a hoćemo li, ovisi o nama, kazao je Vidošević.

Važno je, dodaje, što je Hrvatska među samo sedam država s licencijom za pristup svim natječajima u Afganistanu, a to do sada imaju SAD, Kanada, Pakistan, Tadžikistan, Rusija i Indija.

I savjetnik u afganistanskoj Trgovačkoj i industrijskoj komori Mohammad Daood Moosa je kazao kako su mogućnosti za suradnju brojne, posebice na području infrastrukturnih projekata (ceste), poljoprivrede, hrane.

U Afganistanu je jedan veliki kolač i svi imaju prostora da uzmu komadić tog kolača, slikovit je direktor predstavništva HGK u Afganistanu Stanislav Dunatov

Pritom je iznijet i primjer slavonskobrodske tvrtke Birotehna koja je pred potpisivanjem ugovora sa afganistanskom građevinskom tvrtkom za izgradnju lokalne ceste na jugu Afganistana, a posao je u prvoj fazi vrijedan 2-2,5 milijuna eura.

U sklopu Foruma potpisan je sporazum o suradnji HGK i Komore Afganistana, a nakon plenarnog dijela skupa održani su poslovni razgovori predstavnika hrvatskih i afganistanskih tvrtki.