hrvatski ured za osiguranje

[VIDEO] Financijska pismenost u Hrvatskoj prilično je niska, evo kakve će se aktivnosti odvijati tijekom Svjetskog tjedna novca

21.03.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Kako bi se financijskim obrazovanjem na području osiguranja unaprijedila razina financijske pismenosti ali i razina niskog razumijevanja osiguranja, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje (HUO) tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca, koji se ove godine održava u razdoblju od 21. do 27. ožujka, provest će čitav niz različitih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o važnosti osiguranja koje, u kontekstu današnjega vremena, predstavlja vrijednog, korisnog ali i nužnog suputnika kroz život.

Pravovremena edukacija ključna je komponenta za financijsko osnaživanje i otpornost pojedinaca na buduće rizike te će se stoga aktivnosti osiguratelja tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca najvećim dijelom bazirati i usmjeravati upravo prema mladima budući da mnoga relevantna istraživanja pokazuju kako veliki dio mladih ima nizak stupanj znanja o kompleksnom pojmu financijske pismenost, osobito na području osiguranja.

Svoje ovogodišnje aktivnosti Hrvatski ured za osiguranje predstaviti će na online skupu u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva financija koji će se održati 21. ožujka, a koji je namijenjen profesorima i ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom Hrvatski ured za osiguranje najavit će održavanje predavanja u okviru projekta Katoličke osnovne škole u Požegi “Mala škola financijske pismenosti” kako bi mlade ljude, od najranije dobi, potaknuli na usvajanje znanja, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje pametnijih i zdravijih financijskih odluka.

Na internet stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje dostupni su edukativni materijali: brošura „Čemu zapravo služi osiguranje?“ i edukativni letci - #OsigurajMudro: Usvojite pet važnih odluka vezanih uz osiguranje - Zaštitite svoj dom - Prirodne nepogode - Osiguranje vozila - Što učiniti ako doživite prometnu nesreću u inozemstvu - Provjerite prije putovanja te edukativni video namijenjen mladima "Pet ključnih vrsta osiguranja" kao i informativni video "Pomažemo Europi spavati noću".

Hrvatski ured za osiguranje organizirat će i kviz provjere znanja namijenjen srednjoškolcima s ciljem podizanja svijesti mladih o važnosti preuzimanja osobne odgovornosti za prevenciju životnih rizika ali i samostalnog promišljanja vlastite budućnosti u formativnim godinama života.

Uz najavu sudjelovanja na predavanju za profesore u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje na Državnom stručnom skupu koji će se održati od 19. do 20. travnja 2022. godine, Hrvatski ured za osiguranje u suradnji sa studentskom udrugom e-STUDENT, u okviru projekta navedne udruge Legal Week, 29. travnja 2022. godine održat će online predavanje namijenjeno studentima te u istom danu organizirati posjet Hrvatskom uredu za osiguranje, čime će se studentima kroz raznovrsne radionice približiti poslovi Hrvatskog ureda za osiguranje te ujedno dublje predstaviti jedinstvene institute zaštite potrošača na financijskom tržištu – Centar za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje i Pravobraniteljstvo na području osiguranja.

U sklopu brojnih aktivnosti, Hrvatski ured za osiguranje planira i medijska gostovanja kako bi mladima približili financijske teme s područja osiguranja na neposredniji način te ih upoznali s mogućnostima upravljanja rizicima koje nude osiguravajuća društva u rješavanju različitih životnih problema u različitim fazama života. Upravo iz tog razloga Hrvatski ured za osiguranje podsjetit će javnost na edukativno-društvenu igru „Manje rizika - više zabave“ koju je, temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje te uz suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, distribuirao svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj 2017. godine.