SKRIVENI ŠAMPIONI

Veliko iznenađenje: Rekord u rastu noćenja nije imao grad s Jadrana

10.08.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Vukovarci su napravili turistički bum koji im je priskrbio epitet apsolutnog rekordera po rastu broja turističkih dolazaka. Prema državnim statistikama, u ovom gradu na krajnjem istoku Hrvatske tijekom prošle godine bilo je čak 153 posto više turističkih dolazaka i 132 posto noćenja nego 2014. godine

Pozitivne brojke djelomično se pripisuju i uzlaznom trendu kontinentalnog turizma. No, turistička 2015. bila je hrvatska sezona u kojoj je ostvareno 6,8 posto više noćenja i 8,3 posto više dolazaka nego prethodne godine, a bitno se produljila i sezona, sve do prosinca u kojem je u Hrvatsku došlo čak 16 posto više turista nego godinu prije.

Na listi top 10 gradova po rastu broja turističkih dolazaka, daleko iza Vukovara, nalaze se Belišće (52,3%), Krapina (51,9%), Čabar (46,7%), Trilj (44%), Vodnjan (42,2%), Jastrebarsko (40,6%), Solin (38,6 posto), Čakovec (36,8 posto) i Metković (33,9 posto), pokazala je analiza portala gradonačelnik.hr. Mahom je riječ o srednjim i malim gradovima.

No, čime je Vukovar osvojio turiste koji u ovaj grad na krajnjem istoku Hrvatske dolaze tijekom cijele godine


'Neizravno je na broj dolazaka utjecao početak rada Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata, odnosno dolazak učenika osnovnih škola u Vukovar na terensku nastavu iz povijesti na temu Domovinskog rata. Istovremeno bilježimo značajan porast u broju pristajanja riječnih brodova, takozvanih putničkih kruzera, a s tim se poklopilo i otvorenje nacionalnog Muzeja vučedolske kulture. U gradu smo osnovali izdvojeni Upravni odjel za kulturu i turizam koji objedinjuje sve aktivnosti i svakodnevno radi na koordinaciji i otvaranju novih turističkih sadržaja', zadovoljno za tportal tumači statističke pokazatelje vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, broj dolazaka turista u Vukovar porastao je za deset tisuća, sa 7.017 u 2014. na 17.811 prošle godine što je rast od čak 153,8 posto dok je u broju noćenja nešto manji skok, s 11.923 u 2014. na 28.015 u 2015., odnosno 135 posto.

Vukovarski hotel Lav koji je prije 11 godina otvorila obitelj Mijok i u njega uložila 40 milijuna kuna pozicionirao se kao poslovni, kongresni hotel koji bi trebao ostvarivati 10.000 noćenja kako bi bili zadovoljni i normalno radili, govore. Ovdje je u 44 sobe s 88 kreveta, prema statistikama, u 2014. ostvareno 7.000 noćenja dok je prošle godine dosegnuto oko 4.500 što smatraju lošim rezultatom. No, zato ove godine bilježe rast od deset posto u odnosu na 2014. godinu.

'Poslovni smo, kongresni hotel. Kod nas se prosječno boravi dan i pol - noćenje s doručkom i sutradan se odlazi. U Vukovaru se priča o kontinentalnom turizmu tek razvija. Imamo dva muzeja, koja su sigurno dobra tržišna niša, ali i riječni turizam, imamo Dunav i plaže koje ožive tijekom ljeta, kao i nekoliko izgrađenih brendova, a jedan od njih je sigurno Vukovar Film Festival. Na tome treba jako puno raditi jer su oni sigurna budućnost grada', govori za tportal Vinko Mijok, direktor hotela Lav dodajući kako vukovarsku perspektivu vidi u razvoju kulturnog turizma čemu i u samom Gradu posvećuju posebnu pažnju.

'I ranije smo znali imati i bitno veći broj dolazaka, ali je turistička priča grada Vukovara bila prilično nepovezana, a to je po meni glavni zadatak gradskog odjela za kulturu i turizam. Moram napomenuti kako, nažalost, nismo bili zadovoljni time kako je funkcionirala gradska turistička zajednica. Imamo ponudu tijekom cijele godine, rastu smještajni kapaciteti, otvaraju se pansioni, proširuje se ponuda. Ovo je tek početak jedne priče koju treba upakirati i učiniti našu ponudu prepoznatljivom', dodao je Penava, prvi čovjek grada na Dunavu.


Na deseto mjesto ljestvice top 10 gradova upisao se jadranski Metković. Na ovoj destinaciji u zaleđu Jadrana u godini dana broj turističkih dolazaka popeo se s 3.531 u 2014. na 4.729 u 2015. godini. Iako ih tek nekoliko kilometara dijeli od mora i sunca, i Metkovci računaju na prirodne ljepote i kulturne znamenitosti koje mogu ponuditi.

'Zamjetan je rast dolazaka i noćenja u prvom redu jer imamo dva jako lijepa muzeja, Arheološki muzej antičke Narone i prošle godine otvoren Prirodoslovni muzej. Pored toga, u Neretvu sve više uplovljavaju mali kruzeri s oko 50-ak, obično švicarskih i britanskih, turista. Nadamo se kako će brojke biti sve bolje i zbog blizine samoga Dubrovnika, a u BiH Mostara i Međugorja te nešto sjevernijeg Splita. Metković je na poziciji koja omogućava razvoj turizma na Neretvi, iako je do sada bio usmjeren isključivo na poljoprivredu', objašnjava za tportal Nikola Grmoja, zamjenik gradonačelnika Metkovića.

Užarena politička atmosfera u Hrvatskoj, smatra, pomogla im je također u promociji.


'Posebno nam je drago da smo Metković konačno pozicionirali u Hrvatskoj jer mnogi misle kako je u on u BiH. Mi smo Dalmacija', kratko poručuje.

U ovaj grad na jugu Hrvatske najvećim dijelom turisti dolaze za trajanja turističke sezone na Jadranu. No, u gradskoj upravi ističu kako Neretva privlači i sve više sportaša, posebice veslače, kajakaše zbog idealnih vremenskih uvjeta i mirnoće same rijeke.

'Nismo na moru, nego u njegovu zaleđu i tek počinjemo s razvojem turizma. Sve što imamo, moramo ponuditi i privući turiste', zaključuje Grmoja.