PREDSTEČAJNE NAGODBE

Veliki interes ulagača za državne turističke tvrtke

29.07.2013 u 10:27

Bionic
Reading

Hotelske i druge tvrtke iz sektora turizma u državnom vlasništvu koje su u postupku predstečajne nagodbe od rujna na dalje mogu očekivati rješenja njihove situacije, doznaje se iz resora financija u kojem tvrde i da postoji veliko zanimanje potencijalnih investitora za te tvrtke

U nekim od tih tvrtki već se provode i 'dubinska snimanja' (due dilligence), a o svemu će odluke donositi posebna radna skupina u kojoj su predstavnici ministarstva financija, turizma i gospodarstva te Države agencije za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Ta je skupina, kako se doznaje iz Ministarstva turizma (MINT), počela s radom i raspravlja o pojedinačnim društvima. Iz MINT-a kažu, a to se može vidjeti i na njihovom webu, da je 11 hotelskih i drugih tvrtki iz sektora turizma u većinskom državnom vlasništvu (iznad 50 posto) podnijelo prijedloge za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

Sve su to tvrtke za koje su u zadnjih deset i više godina više puta raspisivani natječaji za privatizaciju i/ili strateške partnere, ali kako sve imaju prilično velike dugove, posebno prema državi, neriješene pravno-imovinske odnose, a neke su i devastirane i zapuštene, kupaca nije bilo.