plan angele merkel

Velike promjene za useljenike u Njemačku: Morat će proći kroz pet faza integracije

11.03.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Nakon gotovo tri godine planiranja i rasprava, njemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno sa saveznim i građanski čelnicima, najavila je 100 mjera kao dio Nacionalnog akcijskog plana za integraciju

Planira se uvođenje 'integracijskih nadzornika', koji bi mentorirali aplikante za migraciju kako nitko ne bi bio izgubljen u sustavu, piše Deutsche Welle.

Novi plan sastoji od pet faza podijeljenih u 100 točaka s osnovnom premisom – integracija mora početi još prije dolaska u Njemačku.

U prvoj fazi koja počinje još u matičnim zemljama traži se one koji su voljni obrazovati se i raditi kako bi se privukla deficitarna, ali i kvalificirana radna snaga.

Druga bi faza uključivala mjere početne integracije kao što su učenje jezika, savjeti za početak svakodnevnog života, priznanje ranije stečenih kvalifikacija, piše Večernji list.

Treća bi faza bila posvećena uključivanju i sudjelovanju u njemačkom društvu, a pritom se misli i na integraciju na tržište rada, ali i građanski angažman. Od novih useljenika u Njemačku očekuje da sudjeluju u općem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnjaka iz zemlje iz koje potječu.

Četvrta faza bavi se temeljima za rast društva, što znači omogućavanje useljenicima da ravnopravno sudjeluju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, dakle potiče se raznolikost u ovim sferama.

  • +9
Angela Merkel u Bundestagu Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa svojim novim susjedima i njihovim društvom kojega useljenici postaju dio. Tu se podrazumijeva povećanje stupnja naturalizacije, građanskog obrazovanja i sudjelovanja u njemu, jednake prilike na tržištu rada i kada se radi o poduzetništvu i o javnom sektoru.

Otprilike svaki četvrti stanovnik Njemačke stranog je porijekla, piše Deutsche Welle.

Kad se uzme u obzir činjenica da je Njemačka na drugom mjestu nakon SAD-a među zemljama OECD-a prema imigracijskim brojkama, to govori kako integracija nadilazi izbjeglice.

Zahvaljujući snažnom gospodarstvu, Njemačka je zabilježila porast treće skupine, odnosno kvalificiranih radnika, koji potječu iz cijelog niza zemalja. Zemlje članice EU zabilježile su najveći porast u posljednjih nekoliko godina. U 2018. godini oni su činili 60 posto svih useljenika koji su došli u Njemačku i to ponajprije iz susjednih zemalja EU.

Njemački sustav visokog obrazovanja također je magnet za strane studente, kojih je prije pandemije na njemačkim sveučilištima bilo 400.000.