zazivaju razum

Vatikan nudi posredovanje u oslobađanju talaca i smirivanju sukoba u Gazi

13.10.2023 u 16:11

Bionic
Reading

Vatikan je u srijedu ponudio posredovanje između Izraela i palestinskih militanata radi oslobađanja talaca u Gazi i uspostave mira, no istovremeno je upozorio da izraelski odgovor na 'neljudski' napad Hamasa mora poštivati načelo 'razmjernosti'

U intervjuu vatikanskim medijima, kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Vatikana, rekao je da Sveta Stolica i dalje čvrsto vjeruje kako je rješenje dviju država jedini način za uspostavu trajnog mira u regiji.

"Oslobađanje izraelskih talaca i zaštita nevinih civila u Gazi u središtu su problema do kojeg su doveli napad Hamasa i odgovor izraelske vojske", rekao je Parolin, glavni vatikanski diplomat i nakon pape Franje druga osoba u hijerarhiji Svete Stolice.

"To je naša glavna briga, briga Pape i međunarodne zajednice. Sveta Stolica je kao i uvjek spremna za bilo kakvo nužno posredovanje".

"Ključno je vratiti se razumu, odreći se slijepe logike mržnje i odbaciti nasilje kao rješenje. Pravo napadnutih je da se brane, ali čak i legitimna obrana mora poštivati načelo razmjernosti", dodao je Parolin.

Državni tajnik je pozvao na izravne pregovore Izraela i Hamasa "kako bi se izbjeglo daljnje krvoproliće koje se događa u Gazi gdje su u napadima izraelske vojske stradale brojne civilne žrtve".

Bilo koje trajno rješenje, nastavio je Parolin, mora uzeti u obzir izraelska naselja na okupiranim područjima i status Jeruzalema.

Izraelsko veleposlanstvo u Vatikanu objavilo je da je Parolin ondje u petak došao izraziti "najdublju tugu i solidarnost" zbog napada Hamasa.

  • +4
Papa Franjo u Marseilleu Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MEO