USPRKOS gomili NEZAPOSLENIH

Uvozimo 29.000 radnika: Najviše zidara i tesara, ali stižu i baletani, pastiri, čak i stručnjaci za meditaciju!

28.11.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Ministarstvo rada krajem prošlog tjedna je na mišljenje poslodavcima i sindikatima poslalo prijedlog po kojem bi kvota za zapošljavanje stranaca 2018. iznosila čak 29.000 radnih dozvola. Od toga bi kvota za novo zapošljavanje bila 17.810 dozvola (2,5 puta više nego u ovoj godini), za produženje već izdanih radnih dozvola 9.000, a za sezonsko zapošljavanje 1.940 dozvola. Dok poslodavci pozdravljaju odluku Ministarstva, sindikati poručuju da je riječ o promašenoj mjeri

Od tih 17.810 novih dozvola najveći broj podijelio bi se u građevinskom sektoru, ukupno 12.170. Najviše se traže tesari, zidari i armirači.

Za turizam i ugostiteljstvo namijenjeno je 1.860 novih dozvola, od čega se 1.400 odnosi na sezonske pomoćne radnike. Treba nam tako 100 stranih kuhara, isti broj masera, 50 turističkih animatora, a pet dozvola čeka strance instruktore ronjenja te isto toliko stručnjake za 'mindfulness meditaciju'.

U brodogradnji bi se trebalo podijeliti 1.608 novih radnih dozvola, u metalnoj industriji 1.100, a u sektoru poljoprivrede i šumarstva 800, od čega je 35 predviđeno za 'pomoćne stočare i pastire'. 

Zatim slijede prehrambena industrija sa 770 dozvola za strance, prometni sektor sa 765 (600 vozača kamiona), prerađivačka industrija s 580, zdravstvo sa 70 (60 liječnika i 10 stomatologa) i kultura s 22 dozvole (12 baletni umjetnici). 

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska gospodarska komora (HGK), kao najveća poslodavačka udruženja, pohvalno su se očitovale o odluci Ministarstva rada da poveća kvotu za zapošljavanje stranaca. To i ne čudi jer već godinama to i sami traže zbog pada broja kvalificiranih domaćih radnika.

Međutim upozoravaju kako sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, već vatrogasna mjera. Ono što je nužno provesti je, ističu, sveobuhvatna reforma obrazovanja.

'Ona je ključna za restrukturiranje cijelog sustava koji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe jer se jedino tako nedostatak radne snage može riješiti zapošljavanjem domaćih radnika', poručili su iz HUP-a.

Kako to nije moguće preko noći napraviti, a većina od oko 180.000 nezaposlenih nema potrebnih znanja, poslodavci su prisiljeni, ističu iz HUP-a i HGK-a, okrenuti se stranim radnicima. 

Njihovi socijalni partneri s druge strane stola, sindikalne središnjice, smatraju kako je povećanje kvota za zapošljavanje stranih radnika u potpunosti promašeno

'Trebaju nam veće plaće, a ne veći broj radnih dozvola za strance. Hrvatska je možda prije 10 - 15 godina bila atraktivna za radnike iz nama susjednih zemalja poput BiH ili Srbije, ali uz današnju cijenu rada nije više atraktivna nikome. Naši poslodavci čuvaju istu cijenu rada, brane svoj profit i sanjaju kako će za te mizerne plaće u Hrvatsku dolaziti kvalitetni strani radnici. Rješenje je podignuti plaće i zadržati naše stručnjake u zemlji. Danas više od 250.000 zaposlenih radi za neto plaću od 3.000 do 3.500 kuna. Tko bi za to dolazio u Hrvatsku kad su veće plaće u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, a da ne govorimo o Njemačkoj', rekao je za tportal Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), naše najveće sindikalne središnjice. 

  • +2
Nezaposleni građani zainteresirani za program javnih radova Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic