za umirovljenike

Gradovi i općine dijele uskrsnice: Neki će dobiti i više od 100 eura

21.02.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Gradovi i općine počeli su objavljivati odluke o isplati uskrsnice za umirovljenike. U narednih mjesec dana se može očekivati više od stotinu s ovom vrstom novčane pomoći. Dobra vijest je da ove godine u mnogim sredinama rastu i iznosi uskrsnica, ali i cenzusi. Neki će tako dobiti i više od stotinu eura, a uvjet je ponegdje da mirovina može iznositi i do 1.000 eura, piše Mirovina.hr

Navest ćemo samo neke gradove dok cijeli popis možete pogledajte ovdje.

Makarska

Ove godine uskrsnicu će dobiti veći broj makarskih umirovljenika, jer je cenzus podignut s 465 na 500 eura. Iznos uskrsnice povećat će se s 50 na 70 eura. Umirovljenici s mirovinom do 300 eura ostvaruju pravo na 70 eura uskrsnice, a umirovljenici s mirovinom od 300,01 do 500 eura dobit će iznos od 50 eura.

Pravo na uskrsnicu od 70 eura ostvaruju i hrvatski branitelji stariji od 50 godina koji su korisnici prava na naknadu za nezaposlene, osobe starije od 50 godina koje su bez posla neprekidno više od 12 mjeseci, korisnici prava na nacionalnu naknadu te osobe koje ostvaruju pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja za njegu djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

Osijek

Desetak tisuća osječkih umirovljenika ove će godine primiti uskrsnice u povećanom iznosu od 35 do 70 eura. Gradonačelnik Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare da su uskrsnice podijeljene u četiri kategorije. Najveću od 70 eura dobit će umirovljenici s mirovinama do 160 eura, a najmanju od 35 eura umirovljenici s mirovinama od 300 do 450 eura.

U odnosu na ranije, povećan je cenzus mirovine s 290 na 450 eura, raspon novčanih iznosa povećan je s 13 do 53 eura na 35 do 70 eura. Isplata uskrsnica krenut će početkom ožujka, putem pošte.

Rijeka

Umirovljenici u Rijeci dobit će uskrsnicu u iznosu od 30 eura, kao i lani. Uskrsnice će biti isplaćene umirovljenicima koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove umirovljenika Grada Rijeke.

Cenzus za ostvarivanje navedene pomoći je 305, eura uz uvjet da ukupni prihodi kućanstva u kojem umirovljenik živi ne prelaze gradski cenzus prihoda utvrđen Odlukom o socijalnoj skrbi, te ako u vlasništvu ili suvlasništvu ima stan ili kuću koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor. Također, uskrsnice će biti isplaćene i osobama starijim od 65 godina i osobama koje ispunjavaju uvjet nacionalne naknade za starije osobe, koje već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove starijih osoba bez osobnog prihoda.

Sisak

Svim umirovljenicima s mirovinom do 800 eura bit će isplaćena uskrsnica u iznosu od 40 eura. Isplata će se obavljati na temelju popisa Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje. Nezaposleni ostvaruju pravo na isplatu u jednako iznosu.

Slavonski Brod

Grad Slavonski Brod i ove godine dijeli uskrsnice umirovljenicima u staračkim kućanstvima, kao i staračkim kućanstvima korisnicima zajamčene minimalne naknade i korisnicima nacionalne naknade za starije osobe. Cenzusi za umirovljenička kućanstva su za samca do 280 eura, za dvočlano kućanstvo do 560 eura, za tročlano kućanstvo do 840 eura, a ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog se člana uvećava za 80 eura. Iznosi uskrsnice kreću se od 60 do 80 eura.

Zahtjevi za dodjelu jednokratne pomoći za Uskrs zaprimat će se do 8. ožujka 2024. u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na obrascu koji je moguće preuzeti u Pisarnici Gradske uprave, Upravnom odjelu za društvene djelatnosti ili s web stranice Grada Slavonskog Broda.

Split

Uskrsnice za umirovljenike, nakon dugo vremena, ovog će Uskrsa dobiti i splitski umirovljenici. Kako je riječ o izvanrednoj odluci gradske vlasti, proračunski iznos za uskrsnice treba tek utvrditi rebalansom proračuna pa će podatak o cenzusima i iznosima biti poznat naknadno.

Varaždin

Grad Varaždin isplaćuje uskrsnice za umirovljenike i osobe s invaliditetom u iznosu od 50 eura. Uvjet je da mirovinska primanja, domaća i strana, ne prelaze cenzus od 420 eura. U proračunu je za isplatu uskrsnica osigurano 226.000 eura. Riječ je o 3.776 umirovljenika, 85 nezaposlenih osoba s invaliditetom te 659 korisnika osobne invalidnine Hrvatskog zavoda za socijalni rad Varaždin. Uskrsnice će im stići na adrese putem Hrvatske pošte.

Zagreb

Grad Zagreb povećao je iznos uskrsnice s dosadašnjih 26,54 eura na 50 eura, koju će primiti ukupno 23.328 korisnika u sustavu mjesečnih pomoći iz gradskog proračuna. Isti iznos bit će isplaćen korisnicima i za Božić, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević, o čemu smo pisali ovdje.

Uskrsnicu će primiti preko 23.000 korisnika koji to pravo ostvaruju na temelju Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba. Riječ je umirovljenicima s niskim primanjima, korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu, korisnicima osobne invalidnine, korisnicima nacionalne naknade za starije osobe te braniteljima korisnicima zajamčene minimalne naknade ili naknade za nezaposlenost.