ŠEF ECB-A DRAGHI

'Upumpavat ćemo novac u EU koliko god bude trebalo'

  • Autor: P.S.
  • Zadnja izmjena 05.03.2015 15:58
  • Objavljeno 05.03.2015 u 15:32
Mario Draghi

Mario Draghi

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Francois Lenoir

Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) na današnjem sastanku održanom u Nikoziji na Cipru donijelo je odluku da će ključne kamatne stope ostati na važećim rekordno niskim razinama. Na konferenciji za novinare koja je uslijedila predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je kako će ECB započeti s programom kvantitativnog monetarnog popuštanja - tiskanjem novca kako bi se oživjelo europsko gospodarstvo kroz kupnju obveznica - u ponedjeljak 9. ožujka

Upravno je vijeće ECB-a na današnjem sastanku održanom u Nikoziji donijelo odluku da će kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost novčanih depozita kod središnje banke ostati nepromijenjene na razini od 0,05 posto, 0,30 posto, odnosno –0,20 posto.

Mario Draghi, predsjednik ECB-a, objavio je danas na konferenciji za novinare kako će ECB započeti s kupnjom obveznica 9. ožujka u nadi da će novac koji će se 'upumpati' u europsko gospodarstvo potaknuti rast i podići inflaciju.

'Prošireni program kupnje obveznica, s kojim ćemo početi 9. ožujka, trajat će do kraja rujna 2016, a ukoliko bude potrebno, i dulje od tog perioda', kazao je Draghi.

'Očekivani oporavak ne ostavlja prostora za samozadovoljstvo, a nužna je odlučna provedba reformi na tržištu rada. Fiskalna politika treba podržati gospodarski oporavak dok istovremeno ostaje u skladu s Paktom o stabilnosti i rastu.'

Dotaknuo se i Grčke.

'ECB je već posudio 100 milijardi grčkim bankama i udvostručio iznos u posljednja dva mjeseca', kazao je Draghi i dodao kako ECB ne može kupovati grčke obveznice kroz ovaj program.

Grčki dug je najveći u eurozoni', naglasio je Draghi.

'ECB je institucija utemeljena na jasnim pravilima, ona nije politička institucija', kazao je Draghi.

Draghi je 22. siječnja najavio kako će ECB pokrenuti prošireni program kupnje obveznica u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno s ciljem obrane od prijeteće deflacije, čime bi ukupna vrijednost programa premašila 1.000 milijardi eura. Globalna financijska tržišta imaju golema očekivanja od ovog programa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!