PORUKA GRAĐANIMA

'Uplate donacija za spas Imunološkog idu preko Visije Croatice, a ne sindikata'

18.03.2015 u 15:21

Bionic
Reading

S obzirom na to da posljednjih dana određeni broj građana zove Sindikat EKN Hrvatske radi uplate donacije za trošak obvezujuće ponude za kupnju dionica Imunološkog zavoda, Sindikat EKN još jednom naglašava da se moraju obratiti društvu koje prikuplja taj novac, a to je Visia Croatica, navodi se u priopćenju Sindikata

'Sindikat EKN ne smije biti i nije uključen u bilo kakav oblik kupnje IZ-a. Već smo u niz prilika jasno naglasili kako želimo da Imunološki zavod ostane u pretežitom ili kontrolnom vlasništvu RH, da se sačuvaju radna mjesta i osigura dozvola za krvne derivate i bakterijska cjepiva te obnova dozvole za virusna cjepiva koja istječe krajem 2015. To je cilj za koji će se boriti Sindikat EKN Hrvatske', navodi se u priopćenju.

Odluka Vlade RH od 2. siječnja 2015, kojom je pokrenut postupak prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica IZ-a, ima bitan nedostatak: s obzirom da će cijeli proces trajati zasigurno više od godinu dana, nigdje se u odluci ne spominje na koji način će se sačuvati proizvodnja tijekom toga procesa. Zato nam je hitno potrebno osigurati produljenje dozvola od HALMED-a kako bismo preživjeli. Dakle čak i ako IZ ostane u pretežitom vlasništvu RH, bez dozvola ne može nastaviti proizvodnju, ističe se u priopćenju.

'Još jednom naglašavamo, Sindikat EKN ne navija ni za jednog ponuđača. U početku procesa dali smo podršku ponudi Grada Zagreba jer je ona, prema našem mišljenju, sadržavala najcjelovitije rješenje, no oni su odustali od nje. Potencijalni investitor mora osigurati ulaganja od 100 milijuna kuna, tako da i dalje podržavamo onog ozbiljnog ponuđača koji te uvjete može osigurati, s ponovnim naglaskom na dobivanje potrebnih dozvola za rad', navodi se u priopćenju.

'Nadamo se, a za to smo se kao i do sada spremni boriti, s obzirom na to da je očuvanje Imunološkog zavoda od posebnog značenja za RH, da će u konačnici odluka Vlade ići u korist IZ-a, a time i svojih građana', zaključuje se u priopćenju.