PITANJE TURIZMA

UNWTO i WHO zbog širenja koronavirusa pozivaju sve na odgovornost i koordinaciju

26.02.2020 u 16:45

Bionic
Reading

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u zajedničkoj su izjavi u srijedu pozvale sve svjetske regije na odgovornost i koordinaciju zbog daljnjeg širenja epidemije koronavirusa (COVID-19), poručivši da je u turističkom sektoru, kao i u ostalima, u toj situaciji suradnja ključna.

Iz UNWTO-a podsjećaju da je 30. siječnja ove godine WHO izbijanje COVID-19 proglasio zabrinjavajućim za javno zdravstvo i izdao skup privremenih preporuka, ali bez ograničenja putovanja ili trgovine na temelju tada dostupnih informacija.

"WHO blisko surađuje s globalnim stručnjacima, vladama i partnerima na brzom proširivanju znanstvenih saznanja o tom novom virusu, praćenju širenja i virulencije virusa te pružanju savjeta zemljama i globalnoj zajednici o mjerama zaštite zdravlja i sprečavanja širenja virusa ovog izbijanja", prenose iz UNWTO-a u sklopu zajedničke izjave s WHO-om.

Međunarodnu suradnju pritom smatraju ključnom, pogotovo u turističkom sektoru, jer, kako naglašavaju, turizam je posvećen stavljanju ljudi i njihove dobrobiti na prvo mjesto.

"Međunarodna suradnja od vitalnog je značaja za osiguravanje da turistički sektor može učinkovito pridonijeti suzbijanju COVID-19. UNWTO i WHO rade na tome i u stalnim su konzultacijama i s drugim partnerima iz drugih sektora kako bi pomogli državama u osiguravanju provođenja zdravstvenih mjera na način koji minimalizira nepotrebno uplitanje u međunarodni promet i trgovinu", kaže se u toj izjavi.

Preporučuju i da reakcije na COVID-19 u turizmu trebaju biti odmjerene i dosljedne, proporcionalne prijetnji po javno zdravlje i na temelju lokalne procjene rizika, koja uključuje svaki dio lanca vrijednosti turizma, od javnih tijela i privatnog sektora do samih turista, i da sve treba biti i u u skladu s općim smjernicama i preporukama WHO-a.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

"UNWTO i WHO spremni su usko surađivati ​​sa svim zajednicama i zemljama zahvaćenim trenutnim zdravstvenim izvanrednim situacijama zbog tog virusa kako bi izgradili bolju i otporniju budućnost. Ograničenja putovanja izvan ovih okvira mogu uzrokovati nepotrebno uplitanje u međunarodni promet, uključujući negativne posljedice i na turistički sektor", poručuju iz te dvije organizacije, kao i da se u "ovo izazovno vrijeme pridružuju međunarodnoj zajednici u znak solidarnosti s pogođenim zemljama".