DELOITTEOVIH 15 NAJVEĆIH

UniCredito i Triglav vodeće financijske grupacije u regiji

18.07.2012 u 14:47

Bionic
Reading

Vodeća bankarska grupacija u Adria regiji i ove je godine UniCredit, s ukupnom aktivom 20,8 milijardi eura, a slijede ga Intesa SanPaolo grupa i NLB grupa, koje su zamijenile pozicije u odnosu na prošlu godinu. Sektor osiguranja predvodi slovenska Triglav grupa, s gotovo 921 milijun eura ostvarene premije. Na drugom mjestu ljestvice našla se Croatia grupa, a na treće mjesto ljestvice izbila je Adriatic Slovenica

Najveće bankarske grupacije u Adria regiji prisutne su na većem broju tržišta u regiji. 'Budući da se ekonomije ove regije nalaze na različitim razvojnim stupnjevima, regionalna prisutnost bankama omogućava stabilnost, te mogućnost ostvarivanja značajnog rasta i povećanja razine profitabilnosti', ističe Luka Babić, viši konzultant u Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja.

Ovogodišnju listu predvodi UniCredit, s ukupnom aktivom od gotovo 20,8 milijardi eura. U ostalih pet vodećih bankarskih grupacija smjestili su se Intesa SanPaolo grupa, koja je zahvaljujući 16 milijardi eura aktive, preuzela vodstvo pred trećeplasiranom NLB grupom (15,9 mlrd. eura). Za njima slijede Hypo grupa (10,57 mlrd. eura) i RBA grupa (10,53 mlrd. eura).

'Tri najveće bankarske grupacije zajedno čine oko 36 posto ukupne aktive u regiji. Nedvojbenu važnost 15 najvećih grupacija koje su rangirane na Deloitteovoj listi ističe činjenica da zbroj njihove aktive čini gotovo 80 posto ukupne bankarske aktive u svim zemljama regije', navodi Juraj Moravek, revizijski partner u Deloitteu.

Izostanak gospodarskog oporavka u Adria regiji rezultirao je daljnjim porastom problematičnih kredita u bilancama banaka i u 2011. Zbog rasta portfelja problematičnih kredita, banke su se nastavile fokusirati na aktivnosti koje bi im omogućile povrat plasiranih kredita.

'Jedna od najpopularnijih mjera osiguravanja povrata kredita i dalje su programi restrukturiranja', ističe Slaven Ćurić, menadžer u Odjelu financijskog savjetovanja u Deloitteu. 'U većini slučajeva, programi restrukturiranja usmjereni su na prodaju nekretnina, međutim naše iskustvo upućuje na zaključak da u uvjetima slabe likvidnosti prodaja nekretnina ne predstavlja stabilan temelj programa restrukturiranja, već samo način na koji mogu biti ispoštovani postojeći rokovi servisiranja dugovanja', zaključuje Ćurić.

U prošloj je godini došlo i do značajne promjene u bankarskom sustavu regije, kada je najveća ruska banka, Sberbank, preuzela osam članica grupacije Volksbank International. Vrijednost ove transakcije, obavljene u rujnu 2011., iznosila je 505 milijuna eura.

Kao prethodnih godina, najveća banka u Hrvatskoj je Zagrebačka banka, članica UniCredit grupacije, slijede ju Privredna banka Zagreb, članica grupe Intesa Sanpaolo te Erste & Steiermärkische Bank. Hrvatsko bankarsko tržište je s aktivom, koja je prelazila 54 milijarde eura, najveće tržište u regiji po veličini. Velike banke čine više od 81 posto aktive hrvatskog bankarskog tržišta.

'Općenito govoreći, male banke bilježe nižu razinu profitabilnosti, mjerene kao povrat na kapital (ROE) pa su svega dvije od dvadeset i tri male banke ostvarile dvoznamenkasti ROE. Osim toga, devet malih banaka je poslovalo negativno, što nije bio slučaj ni s jednom iz skupine srednjih i velikih, zbog čega ne čude najavljivana spajanja manjih banaka, kao ni planovi za daljnjim konsolidacijama', istaknuo je Moravek te nastavio: 'Većih potreba za dokapitalizacijom, posebice sistemskih banaka, nije bilo, što ide u prilog stabilnost hrvatskog bankarskog sustava.'

199666,198699,198071,194542Slovenija, jedina zemlja članica EU u regiji, na prvom je mjestu po prosječnoj aktivi po stanovniku. Najveća banka u Sloveniji je NLB, s ukupnom aktivom od 12,98 milijardi eura, a slijede još dvije banke u pretežno domaćem vlasništvu, Nova kreditna banka Maribor i Abanka Vipa. 'Dokapitalizacija velikih sistemskih banaka trenutno predstavlja gorući problem u Sloveniji, pa se sve češće nameće pitanje prijeti li im španjolski scenarij', navodi Fabijančić, nastavljajući: 'Trenutačno su u tijeku snimanja stanja u bankama, kako bi se utvrdile stvarne potrebe za dodatnim kapitalom.'

Srpski se bankarski sustav nalazi na trećem mjestu u regiji, s dvostruko manjom aktivom od one u Hrvatskoj ili Sloveniji. No prosječna aktiva po stanovniku svrstava Srbiju tek na peto mjesto, pri čemu je lošije plasirana jedino Makedonija. 'Niska penetracija nije nužno loša, jer u konačnici upućuje na veliki potencijal srpskog bankarskog tržišta, čineći ga na taj način iznimno atraktivnim', ističe Moravek.

Bankarsko tržište u Bosni i Hercegovini karakterizira niska razina aktive s obzirom na broj banaka i izražena koncentracija velikih banaka. 'Tri vodeće banke imaju 42 posto ukupne aktive, a gledano na razini grupacija, taj omjer raste na više od 54 posto, što upućuje na relativno visoku koncentraciju vodećih banaka', komentirao je Fabijančić. Raiffeisen je i ove godine najveća banka u BiH, a slijede je članice grupe UniCredit te članice Hypo grupe.

U sektoru osiguranja najveći su igrači u pravilu i dalje fokusirani na regiju. I ove je godine slovenska Triglav grupa plasirana na prvo mjesto Deloitteove ljestvice, s ostvarenih gotovo 921 milijun eura ukupne upisane premije, što je čini dvostruko jačom od hrvatske Croatia grupe, koja je u 2011. ostvarila 427 milijuna eura premije. Kao i u slučaju banaka, i među osiguranjima je došlo do promjene u vrhu, pri čemu je Adriatic Slovenica grupa (333 milijuna eura) preuzela treću poziciju na ljestvici od Agram grupe.

Uz iznimku Hrvatske, u svim zemljama regije preokrenut je dosadašnji trend pada ukupnih bruto premija, koje se trenutačno lagano oporavljaju. 'Preokret trenda je najvećim dijelom posljedica rasta premija životnog osiguranja', komentirao je Babić.