MANJE CO2 U ZRAKU

Uljanik uključen u potragu za energetski učinkovitijim brodovima

27.09.2016 u 10:32

Bionic
Reading

Novi međunarodni standardi traže smanjenje onečišćenja zraka, odnosno manje emisije ispušnih plinova. To je posebno velik izazov za brodograđevnu industriju jer mijenjanje brodskih motora može ugroziti sigurnost plovidbe. Jedno od brodogradilišta koja pomažu znanstvenicima u rješavanju tog problema je i hrvatski Uljanik, piše Euronews

Osnovan prije 160 godina, Uljanik je jedno od najstarijih svjetskih brodogradilišta. Inženjer Igor Lalović objasnio je za Euronews što smanjenje emisije znači za velike brodove.

'Najjednostavniji način da se to učini je smanjivanje snage brodskih motora. Ali onda dolazimo do problema s manevarskim sposobnostima. S manje energije brod je manje upravljiv. Ako vas uhvati oluja u blizini obale, ne možete se boriti sa strujama, a vjetar i valovi brod mogu prevrnuti', rekao je Lalović.

Uljanik trenutno gradi ro-ro brod (op.a. za prijevoz automobila i ostalih pokretnih sredstava) kapaciteta 7000 vozila. On je dio europskog istraživačkog projekta u kojem znanstvenici traže način da se naprave energetski učinkovitija plovila.

'Možemo povećati učinkovitost smanjenjem težine broda - na primjer, ugradnjom inovativnih materijala ili posebnih pogonskih uređaja koji se stavljaju ispred propelera te optimiziraju dotok vode na propeler, a na taj način smanjuju emisije CO2', objasnio je Lalović za Euronews.