USPJELA DOKAPITALIZACIJA

Uljanik spreman za preuzimanje 3. maja

27.11.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Nakon što su ljetos radnici postali većinski vlasnici pulskog Uljanika, institucionalni investitori su u najuspješnije hrvatsko brodogradilište ubrizgali najmanje 100 milijuna kuna svježeg kapitala. Dokapitalizacija Uljanika u kojoj su sudjelovale moćne kompanije poput Adrisa, Tankerske plovidbe i Croatia osiguranja uvod je u spašavanje posrnulog 3. maja, što bi trebao biti veliki korak prema konsolidaciji hrvatske brodogradnje

Pulsko brodogradilište Uljanik uspješno je zaključilo upis nove emisije dionica kojom je osigurano planirano povećanje temeljnog kapitala. Zasad se još ne zna broj upisanih dionica, ali Nadzorni odbor je danas potvrdio da će kupovna cijena novih dionica iznositi 90 kuna.

Odluka nadzornog odbora o utvrđenoj cijeni podrazumijeva da je dostignuta granica od minimalno 1.118.127 upisanih dionica, što znači da su investitori spremni uplatiti najmanje 100,6 milijuna kuna za novu emisiju dionica.

Dionice su upisivali isključivo institucionalni ulagači, među kojima su se našla i zvučna imena s hrvatske poslovne scene. Nakon što su sudjelovanje u potvrdili Adris i Tankerska plovidba, u petak, zadnjeg dana upisa na kupnju dionica su se odvažili Croatia osiguranje i Uljanik plovidba.

U naredna tri dana investitori su dužni izvršiti uplatu novca, nakon čega će se formalno provesti povećanje temeljnog kapitala.

Uplatom najmanje 100,6 milijuna kuna svježeg kapitala steći će se uvjeti za realizaciju Vladinog plana, prema kojem bi Uljanik trebao preuzeti riječko brodogradilište 3. maj. Na taj način zaključio bi se i proces privatizacija velikih brodogradilišta s obzirom da su ljetos radnici od države otkupili većinski paket dionica Uljanika.