DRASTIČAN PAD PRIHODA

Uljanik Grupa izgublia 105 milijuna kuna

29.07.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Pulska Uljanik grupa u prvom je polugodištu ove godine poslovala s gubitkom od 104,97 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju imala dobit od 4,7 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća Uljanika objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Ukupni prihodi Uljanik grupe u prvih šest mjeseci iznosili su 496,5 milijuna kuna i u odnosu na prvo polugodište prošle godine bilježe pad za 42,4 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za oko 30 posto, na 601,4 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih prihoda najveći udio imaju prihodi od prodaje koji su iznosili 412,5 milijuna kuna te su u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji za 398,5 milijuna kuna, ili za 49 posto.

Ostali poslovni prihodi iznosili su oko 33 milijuna kuna i na međugodišnjoj razini su porasli za 68 posto.

U strukturi ukupnih rashoda najveći udio, 56,7 posto, imaju materijalni troškovi koji su u prvih šest mjeseci iznosili 340,8 milijuna kuna i za oko 246 milijuna kuna su manji nego u istom razdoblju lani.

Nešto više od četvrtine ukupnih rashoda odnosi se na troškove osoblja koji su u prvom polugodištu iznosili 154,3 milijuna kuna, što je oko 258 tisuća kuna manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Krajem lipnja ove godine Uljanik grupa, u kojoj su uz matično društvo Uljanik d.d., još sedam društava - Uljanik Brodogradilište, Uljanik Strojogradnja, Uljanik Proizvodnja opreme, Uljanik Poslovno informacijski sustavi, Uljanik Brodograđevni projekti, Uljanik Financije i Uljanik Standard - imala je ukupno 2.613 zaposlenih.

Uprava Uljanika u obrazloženju šetomjesečnog izvješća ističe kako su u tom razdoblju društvo i grupa u cjelini intenzivno radili na razvoju i unaprijeđenju organizacije radi povećanja efikasnosti svih procesa upravljanja te optimizacije složenih brodograđevnih procesa, ali i integracije s riječkim brodogradilištem 3. maj te će to nastaviti i u budućem razdoblju.

Grupa intenzivno provodi mjere na smanjenju troškova, te se isto namjerava postići i u međusobnoj sinergiji s 3. majem. Reorganizacija Uljanik grupe ima za cilj optimizirati resurse i izgraditi modele upravljanja korporacijom, sastavljenom od dva brodogradilišta, na suvremenim korporativnim osnovama po uzoru na slična svjetska brodogradilišta, te na taj način podići konkurentnost grupe na svjetskom tržištu, navodi Uprava.