CROBEX SKOČIO 1,59 %

Ulagače ne brine porezni udar

31.07.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Pozitivni trendovi na svjetskim burzama i danas su bacili u drugi plan sumornu hrvatsku stvarnost. Zanemarivši slabe poslovne rezultate domaćih kompanija i porezni udar na tržište kapitala, domaći burzovni igrači zaigrali su na globalni oporavak koji je, čini se, sve bliže. Nakon dvodnevnog oporavka, Crobex je osigurao tjedni rast od 1,02 posto. Krajem tjedna pojačano je i trgovanje, pa se dnevni promet popeo iznad 20 milijuna kuna

Posljednja dva dana srpnja obilježile su objave polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija. Premda ima i iznimaka, većini kompanija recesija je ozbiljno nagrizla prihode i dobit. Smanjenje potražnje utjecalo je na pad prihoda, a povećani troškovi srezali su profite. Osobito je primjetan značajna rast troškova financiranja (više kamatne stope) i slabija likvidnost (rast kratkoročnih potraživanja).

Današnji oporavak tržišta predvodile su dionice građevinara. Najviše su profitirali Viadukt i Hidroelektra, a solidan rast ostvarili su InstitutIGH i Dalekovod, koji su objavili nešto manje depresivne poslovne rezultate. Tako je dobit Instituta IGH porasla za 33 posto na 51,26 milijuna kuna, a Dalekovoda za 23 posto na 22,9 milijuna kuna.

Nakon višednevne korekcije, pozitivan pomak ostvarile su i dionice brodara, osobito Uljanik plovidbe i Tankerske plovidbe. Značajan doprinos rastu Crobexa dale su i dionice Atlantic Grupe, Ine, Končara elektroindustrije, Leda, Petrokemije i Vira.

Dionicom HT-a trgovalo intenzivnije nego prethodnih dana, a cijena joj je nastavila rasti dostigavši 226,40 kuna.

Vodeći europski burzovni indeksi stagnirali su u iščekivanju podataka o američkom BDP-u u drugom tromjesečju.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.