RADNICI ĐAKOVŠTINE

'Ulagač mora zadržati sva radna mjesta i proizvodnju'

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 20.01.2010 16:14
  • Objavljeno 20.01.2010 u 15:04
ĐAKOVŠTINA

ĐAKOVŠTINA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Pokretanje stečaja u Đakovštini d.d. trebalo bi se dogoditi već u petak, za kada je zakazano ročište na osječkom Trgovačkom sudu nakon što je većina radnika te đakovačke tvrtke jučer odlučila predati stečajni zahtjev

Regionalni sindikalni povjerenik sindikata PPDIV-a Šimo Orešković danas je poručio da je najvažnije pokrenuti proizvodnju, ali da će sindikat kod stečajnog upravitelja inzistirati na zapošljavanju svih radnika. Đakovština u stalnom radnom odnosu na neodređeno ima 527 radnika, od kojih je 50 na trajnom bolovanju. 'Svi koji mogu raditi moraju i ostati zaposleni, a pristajemo jedino na umirovljenje radnika pred mirovinom. Zahtijevat ćemo i pokretanje svih proizvodnih kapaciteta Đakovštine', rekao je Orešković. Stečajnom upravitelju PPDIV će uvjetovati da odredba o tome bude uvrštena u ugovor koji će se sklopiti s budućim zakupoprimcem ili strateškim partnerom.

S njim se slaže predsjednik uprave Đakovštine Mijo Matić. 'Naravno, svi radnici trebaju nastaviti raditi kada se pokrene proizvodnja', kazao je Matić. On je danas bio na razgovoru u osječkoj tvrtki Žito, koja je zainteresirana za ulaganje u proizvodnju Đakovštine. Matić kaže da taj razgovor ne znači ništa jer će stečajni upravitelj ionako raspisati natječaj i na osnovi ponuda će se vidjeti koji ulagač je najpovoljniji za tvrtku.

Đakovačka poljoprivredno-prehrambena kompanija u problemima je jer više nema ni zrna sirovine u silosima, proizvodnja je stala, radnici nisu plaćeni tri mjeseca, a račun tvrtke blokiran je zbog duga od 224,8 milijuna kuna. Dobavljačima i kooperantima kojih je oko tisuću Đakovština duguje oko 10 milijuna kuna.

Na zahtjev osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića za smjenu uprave, Matić odgovara da će se to svakako i dogoditi pokretanjem stečaja, ali i da nije sve krivnja uprave. 'Nikada u zadnjih 30 godina nije se dogodilo da nam banke blokiraju kreditna sredstva kao što se to dogodilo lani. Tako smo uskraćeni za sredstva potrebna za otkup sirovina, a ostali smo bez zaliha jer smo nastavili proizvodnju uobičajenim tempom. S druge strane, imamo potraživanja od 50 milijuna kuna koja za sada ne možemo naplatiti.'

U vlasništvu kompanije država i radnici sudjeluju s po 30 posto dionica, a preostalih 40 posto drže razne banke i fondovi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi