NISU SPREMNI

Ugostitelji traže odgodu fiskalizacije

20.11.2012 u 15:18

Bionic
Reading

Usvajanjem zaključka u Termama Tuhelj danas je završio dvodnevni 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je u organizaciji Ceha ugostitelja HOK-a okupio 450 sudionika iz cijele Hrvatske i razmatrao aktualnu problematiku sektora

Među glavnim zaključcima kongresa ističe se onaj o predstojećoj fiskalizaciji u vezi čega Ceh ugostitelja HOK-a ističe da podržava prijedlog tog zakona, ali traži da se primjena odgodi do 1. srpnja iduće godine kako bi ugostitelji imali dovoljno vremena za prilagodbu.

Smatraju i da bi trebalo smanjiti predviđene kazne za prekršaje, a s obzirom na predviđene troškove uvođenja fiskalnih blagajni traže i njihovo subvencioniranje.

Uz to, ugostitelji HOK-a i dalje inzistiraju na dosljednoj primjeni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima i kategorizaciji objekta, kao i nastavku suradnje s nadležnim inspekcijama kako bi se spriječila nelojalna konkurencija neregistriranih subjekata, različitih udruga, seoskih domaćinstava i sličnih koji bez zadovoljavanja potrebnih uvjeta nude kompletnu restoransku ponudu.

Smatraju i da treba izraditi nove programe obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar) u kojima je nužno propisati kontinuirano provođenje prakse po modelu tjedan za tjedan (tjedan praktične i tjedan teoretske nastave).

Temeljem Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave traže ukidanje poreza na potrošnju, koji je temeljem tog Zakona propisan samo za ugostiteljstvo, a vjeruju i da bi se priznavanjem troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu potaknula potrošnja, a time i veći promet i prihodi u ugostiteljskim objektima.

U vezi predstojećeg smanjenja stope PDV-a za ugostiteljske usluge u zaključcima upućuju ugostitelje da smanje cijene sukladno svom ekonomskom izračunu, što bi, kako se očekuje, trebalo potaknuti potrošnju, zapošljavanje i nova ulaganja.