nisu rentabilni

EU se sprema stati na kraj sustavnom ubijanju muških pilića: Aktivisti oduševljeni, proizvođači se pitaju tko će sve to platiti

19.10.2022 u 20:10

Bionic
Reading

Europska komisija će predložiti postupno ukidanje sustavnog ubijanja muških pilića u cijeloj Europskoj uniji, rekla je povjerenica za sigurnost hrane Stella Kyriakides na sastanku ministara poljoprivrede EU-a

'Želim predložiti postupno ukidanje ove prakse', rekla je Stella Kyriakides, piše Euroactiv.

Svake godine ubije se milijune muških pilića odmah nakon što se izlegu jer su neprikladni za proizvodnju mesa pa ih industrija smatra komercijalno beskorisnima.

Takvu praksu kritizirali su aktivisti koji se bore za prava životinja i označena je kao neetična zbog načina na koji se ubijaju, mljevenjem ili gušenjem plinom.

Komentari Komisije stigli su kao reakcija na poziv koji su podnijele Njemačka i Francuska, a podržale Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Irska, Luksemburg i Portugal.

Devet zemalja pozvalo je na ukidanje ovakve prakse sustavnog ubijanja muških pilića. Njemačka i Francuska su je zabranile na nacionalnoj razini od početka ove godine, a nedavno su zabranu uveli Austrija i Luksemburg.

Gotovo sve države članice dale su potporu prijedlogu, ali ih je nekoliko ukazalo na činjenicu da bi nametanje zabrane klanja pilića samo za proizvodnju unutar EU-a moglo značiti premještanje problema negdje drugdje.

'Važno je ne izgubiti iz vida moguće negativne učinke zabrane kao što je prebacivanje ubijanja jednodnevnih pilića u druge zemlje', istaknuo je nizozemski predstavnik dok je njegov mađarski kolega rekao da bi zabrana trebala uključivati 'sve proizvode na europskom tržištu, i uvozne' kako bi se održala proizvodnja hrane u Europi.

Države članice su predložile da se provede temeljita procjena učinka prije nego što se predloži postupno ukidanje u cijeloj Uniji.

Prema Kyriakides, Komisija će integrirati takvu studiju 'koja će također uzimati u obzir vrlo izazovan ekonomski kontekst' u svoju procjenu učinka za pripremu revizije zakonodavstva EU-a o dobrobiti životinja.

Traga se za ekonomski održivim alternativama, a jedna od opcija je da se muški pilići uzgajaju i koriste za proizvodnju mesa, ali zbog slabih stopa rasta koje pokazuju to često nije ekonomski isplativo.

Druga je mogućnost novorazvijeno, ali često skupo tehničko rješenje, poznato kao određivanje spola in ovo, što proizvođačima omogućuje otkrivanje spola pilića, pa da se muški pilići ne izlegu.

Devet je članica priznalo da je 'provedba alternativa velik izazov za sektor', a iskustva iz Njemačke i Francuske, u kojima su zabrane već na snazi, ukazuju na to da alternative 'postoje ili se trenutno istražuju, razvijaju i optimiziraju'.

Nekoliko je država članica istaknulo da bi se dodatni trošak ovih alternativa trebao uzeti u obzir u slučaju zabrane na razini EU-a.

  • +9
Pilići s kapicama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković, primjerice, rekla je da treba razmisliti o dodatnom financiranju na razini EU-a 'bilo za preuzimanje novih tehnologija i opreme ili u smislu naknade za održiv uzgoj muških pilića'.

Aktivisti za dobrobit životinja podržavaju prijedlog za zabranu u cijeloj Uniji. 'Sretni smo što vidimo da toliko država EU-a predstavlja ujedinjenu frontu protiv ubijanja muških pilića', rekla je Olga Kikou, voditeljica organizacije Suosjećanje u svjetskoj poljoprivredi.

Unatoč sve većoj podršci tom potezu, Europsko udruženje proizvođača peradi AVEC odbilo je komentirati takav razvoj događaja za Euroactiv.