PREKINUT RAST

U završnici Crobex zaronio u minus

06.04.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Nakon jutarnjeg skoka od preko dva posto, u nastavku trgovanja optimizam je popustio pa je Crobex u konačnici završio u minusu od 0,35 posto. Pritom su na smjer kretanja Crobexa presudni utjecaj imali trendovi na globalnim burzama

Slabljenje podrške ulagača najsnažnije je pogodilo građevinske dionice. Pozitivan predznak uspjeli su zadržati samo Institut IGH i Hidroelektra, dok su Dalekovod, Ingra, Tehnika i Viadukt završili u minusu.

Na skraćenoj listi dobitnika zadržali su se Atlantic Grupa, Belje, Ericsson Nikola Tesla, Končar elektroindustrija i Dom holding.

Na vodeće mjesto po ostvarenom prometu probila se dionica Ericssona NT-e, koja je zabilježila osjetan rast opsega trgovanja nakon što su je analitičari Erste Grupe uvrstili u grupu odabranih dionica iz srednje i istočne Europe s preporukom za kupnju.

Dionica T-HT-a pretrpjela je blagi pad cijene na 223 kune, uz solidan promet od 5,25 milijuna kuna.

Od ostalih likvidnijih izdanja, najveći pad cijene pretrpjeli su dionice Adrisa, Atlantske plovidbe, Diokija, Jadroplova i Petrokemije.

Negativno otvaranje trgovanja na Wall Streetu bacilo je europske burzovne indekse u minus nakon što su veći dio dana jačali uslijed probuđena optimizma ulagača u vezi oporavka globalnog gospodarstva.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.