ZBOG NEPUŠENJA I POREZA

U Zagrebu zatvoreno 200 restorana

janjetina tanjur hrana

janjetina tanjur hrana

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U Zagrebu se više ne isplati imati elitni restoran. Uz zakon o zabrani pušenja koji je takvim ugostiteljskim objektima bez terasa drastično smanjio promet čak 60 do 70 posto, pojedu ih nameti i silna davanja državi, od kojih su neka posebno egzotična, poput spomeničke rente.

Kad pitate vlasnike što je to, nasmijat će se i reći “porez na zrak!”. Iza svega navedenog čvrsto stoje vlasnici kultnih restorana koji, unatoč dokazano dobroj kuhinji i usluzi, sada jedva pokrpavaju hrpe računa, piše Večernji list.

Predsjednik restoratera Hrvatske Miroslav Folnegović Hulc spominje i brojku od 200 zatvorenih restorana u gradu posljednjih mjeseci, no razloge zbog kojih su vlasnici stavili ključeve u brave, radi li se o sezonskom zatvaranju ili trajnom gašenju posla, ne zna.

– Situacija što se tiče finijih restorana u gradu je katastrofalna. U Branimir centru imam 2 restorana, Opium i Mezzo&Mezzo, a promet mi je pao 60 posto. Morao sam otpustiti 7 radnika – priča Folnegović.

Za prijavljenog radnika na 4 tisuće kuna državi mora dati jednako toliko. Ako nekoga želi prijaviti na 7 tisuća, davanja su 130 posto.

Sorriso, diskretan restoranu u centru u koji svraća krema društva, zatvoren je od 10. srpnja. No vlasnik Robert Bezjak mogao je to učiniti i mjesec dana prije jer otkad je paljenje cigareta postalo ilegalno u zatvorenim prostorima danima nitko nije prešao prag podrumskog objekta. Otpustio je četvero radnika, a dvojicu je zadržao. U rujnu planira otvorenje, spuštanje cijena 40 posto te prilagođavanje menija širim masama.

Taj ugostitelj s više od 30 godina iskustva, predosjećajući krizu, u veljači ove godine otvorio je fotokopiraonicu i dva fast fooda kako bi se izvukao. Kuhar po struci i zaljubljenik u visoku gastronomiju, novootvoreni ga obrti, kaže, ne ispunjavaju. To radi isključivo zbog novca.

Žalosno je, ljuti se što mu Sorriso, koji je podizao sedam godina, donosi manje prihoda nego novi poslovi! Ima cijelu hrpu neplaćenih računa za restoran u koji je unio sve svoje znanje, trud i ljubav.

Rješenje je, tvrdi Folnegović, u mijenjaju zakona o nepušenju i kresanju nameta za 50 posto. Ne isključuje mogućnost štrajka ugostitelja u cijeloj zemlji. Navodno pričaju o tome da na jedan dan svi zatvore vrata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi