UZ POMOĆ MATE GRANIĆA

U Zagrebu niče prvi starački dom nove generacije

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 23.07.2010 15:14
  • Objavljeno 23.07.2010 u 15:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Zagrebu će uskoro započeti gradnja suvremenog doma za stare i nemoćne osobe kapaciteta 570 kreveta u kojem će se zaposliti 200-tinjak djelatnika. Iza investicije vrijedne 40 milijuna eura stoji mlada zagrebačka tvrtka Obligo Koncept. Vlasnik tvrtke Mladen Zonjić u projekt ulazi samostalno, a za razliku od banaka u Hrvatskoj, inozemni su fondovi pokazali izniman interes za projekt zagrebačkog poduzetnika. Nakon probijanja leda Zonjić planira izgradnju još dva slična doma, u srednjoj Dalmaciji i Istri, za koje po ulasku Hrvatske u EU očekuje i velik interes stranih umirovljenika

'Samo na području Zagreba smještaj u domove za stare i nemoćne trenutno čeka između 7.000 i 11.000 osoba. S kapacitetom od 570 kreveta naša će ustanova pokriti tek oko tri posto sadašnjih potreba zagrebačkog tržišta, što je podatak koji nam je vrlo značajan, jer na temelju njega već sada možemo biti sigurni u 100-postotnu popunjenost kapaciteta', rekao je za tportal Mladen Zonjić.

Nakon petogodišnjeg ispitivanja tržišta, Zonjić je prošle godine osnovao tvrtku Obligo Koncept koja, kao projektna firma, radi isključivo na pripremi spomenutog projekta. Prošle je godine počeo i pregovore s bankama u Hrvatskoj, no osim načelne podrške samom projektu, nije naišao na potreban interes.

Mate Granić konzultant, ali ne i partner

Na velikoj i složenoj investiciji angažirana je i konzultantska tvrtka Magra, čiji je vlasnik Mate Granić, no sve špekulacije oko toga da je Granić i tajni partner u projektu Zonjić demantira.
'Tvrtku dr. Granića angažirali smo jer je vodeća regionalna konzultantska i lobistička kuća čiji su klijenti i brojne velike tvrtke iz SAD-a, Austrije, Mađarske, Češke i Velike Britanije. Osim što je predsjednik Hrvatskog društva lobista, doktor Mate Granić je i liječnik po profesiji, kvalitetno je vodio kliniku Vuk Vrhovec te se nadamo da će nam omogućiti i sastavljanje kvalitetne stručne ekipe koja je temelj svakog uspješnog posla', zaključuje Zonjić.

'S ovim velikim projektom upali smo u financijski vrlo nezgodno doba realizacije, zbog čega smo u startu izgubili godinu dana vremena. Banke u Hrvatskoj nisu nam izašle u susret, te smo se okrenuli vanjskom financijskom tržištu. Najveći interes za projekt pokazali su strani fondovi, te smo preko njih realizirali dugoročni kredit na 20 godina, uz četri posto kamata, što je znatno povoljnije od kamata banaka u Hrvatskoj koje se kreću između 7,5 i devet posto. Kreditima smo pokrili 90 posto potrebnih sredstava, te je uz 10 posto vlastitog učešća financiranje projekta u potpunosti riješeno', kaže Zonjić koji povrat investicije očekuje u narednih 15 do 20 godina.

Suvremeni objekt prostirat će se na 30.000 četvornih metara bruto, odnosno na 24.000 četvornih metara neto površine, te će biti razgranat u tri zasebna, no funkcionalno međusobno povezana objekta. Projekt je sada u fazi odabira jedne od tri ponuđene lokacije u Novom Zagrebu, pri čemu će presudnu ulogu odigrati cijena zemljišta, uz uvjet da ono bude gruntovno i vlasnički potpuno čisto.

'Dobro prometno povezana građevinska zemljišta od cca 20.000 četvornih metara, mogu se naći jedino u Novom Zagrebu. Cijene zemljišta još su uvijek vrlo visoke te umjesto realnih 15 do 20 posto na zemljište još uvijek otpada visokih 30 posto vrijednosti čitave investicije', kaže Zonjić.

'NEĆEMO ULAZITI U MREŽU DOMOVA'

'Ne namjeravamo ulaziti u mrežu domova, ostat ćemo privatna investicija, dakle privatni dom. Razlika je ogromna, jer kada jedan dom uđe u mrežu domova, tada državna tijela prema listi čekanja pune taj dom, a nama to nije potrebno s obzirom da smo već sada sigurni u popunjenost svojih kapaciteta', kaže naš sugovornik.

Suvremeni dom primit će 570 korisnika. Raspolagat će sa 400 kreveta u dvokrevetnim sobama za nepokretne i slabo pokretne osobe, od čega je 80 kreveta predviđeno za oboljele od Alzheimera, što je, kako tvrdi Zonjić, veliki plus za čitavu investiciju, jer je u Hrvatskoj ogroman nedostatak upravo takvih smještajnih kapaciteta. Oko 30 posto kapaciteta, dakle 170 kreveta, bit će za pokretne osobe, odnosno za korisnike koji se mogu sami brinuti o sebi. Njima će uz jednokrevetne i dvokrevetne sobe te 10 apartmana za one koji žele veći komfor na raspolaganju biti i dvorana za kulturne sadržaje, vjerske obrede, a rade se i predračuni za dva rekreacijska bazena za fizikalnu terapiju.

Cijene smještaja u domu, tvrdi Zonjić, neće biti kao što su u javnom sektoru, no bit će niže od cijena u privatnom sektoru, dok će plaće djelatnika doma biti veće nego kod konkurencije. U ustanovi će se u startu zaposliti 200-tinjak djelatnika, od pomoćnog osoblja, medicinskih sestara, fizioterapeuta, animatora, pa do liječnika.

POSLIJE ZAGREBA DOMOVI U DALMACIJI I ISTRI

'Onog trenutka kada raspišemo javni i pozivni natječaj za ustanovu u Zagrebu počet ćemo tražiti lokacije za još dvije ustanove istog tipa, no nešto manjeg kapaciteta, od oko 300 kreveta. Jedan dom planiramo graditi u Istri, a drugi u srednjoj Dalmaciji, konkretno u Šibeniku ili u Zadru. Vrijednost tih dviju investicija bit će oko 55 milijuna eura', kaže Zonjić te ističe kako se nada da će se nakon dovršetka prvog doma u posao uključiti i neke od domaćih financijskih institucija, banaka ili fondova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi