NOVI OTKAZI

U veljači 8.500 nezaposlenih više

  • Autor: tportal/Hina
  • Zadnja izmjena 10.03.2009 15:43
  • Objavljeno 10.03.2009 u 15:28
nezaposlenost

nezaposlenost

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Potkraj veljače broj nezaposlenih porastao je na 262.821 osobu, od čega je 160.374 žena, najsvježiji su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Usporavanje gospodarskog rasta, odnosno opadanje proizvodnje i trgovine odrazilo se na kretanje broja novoprijavljenih na evidenciji nezaposlenih, upozorila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah na tematskoj sjednici Odbora za rad i socijalno partnerstvo pod nazivom 'Otkazi - recesija ili prilika'.

U veljači ove godine broj nezaposlenih prvi je put nakon 2005. godine povećan, kako u usporedbi sa siječnjem ove godine (za 8.530 osoba), tako i u usporedbi s veljačom prošle godine (za 2.730 osoba).

U razdoblju od rujna prošle do veljače ove godine izravno iz radnog odnosa u evidenciju nezaposlenih prijavila se 92.051 osoba, a najčešći razlozi prestanka rada tih osoba su istek ugovora na određeno vrijeme (46,3 posto), poslovno uvjetovani otkazi (23,5 posto) te prestanak rada na sezonskim poslovima (16,2 posto).

Na današnjoj sjednici Odbora za rad i socijalno partnerstvo istaknuta je potreba za sinergijom poslodavaca, sindikata i Vlade, kako bi se kriza prevladala, a sačuvao što veći broj postojećih radnih mjesta, te otvorila nova.

Kriza za Hrvatsku mora biti prilika, mišljenja je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević, koja nove prilike vidi u energetskoj strategiji, ali i EU programima ruralnog razvoja Hrvatske, čime bi se smanjio broj onih koji dolaze u Zagreb tražeći posao.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak podržao je ideju da se rješenja ekonomske krize iznađu dijalogom između sindikata i poslodavaca, no dodao je kako se to neće postići ako Vlada u tom procesu ne bude bila medijator.

Direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva Sanja Crnković Pozaić založila se za pokretanje bilateralne diskusije između poslodavaca i sindikata na sektorskoj razini, dok se predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović založio za formiranje sektorskih vijeća koja bi inicirala rješenja prema Vladi.

Predsjednik Odbora Boris Kunst iznio je i podatak kako su tijekom 2008. godine izdane 10.242 radne dozvole za strane radnike, što je pet puta više nego 2005. godine. Najveći broj tih dozvola izdan je za sektor graditeljstva, dok mediji najavljuju da bi 65 tisuća zaposlenih u tom sektoru moglo dobiti otkaz.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi