CIJENA STRUJE

U tjedan dana iz HEP-a konkurenciji otišlo 1500 kućanstava?!

21.06.2013 u 13:31

Bionic
Reading

Više od tisuću i pol hrvatskih kućanstava navodno je potpisalo zahtjeve za promjenu opskrbljivača električne energije u prvih tjedan dana nakon što su se na domaće tržište ušli slovenski GEN-I njemačka RWE Energija.

Radi se o znatnom broju iako je evidentno da će uštede biti znatno umjerenije od prvotno najavljenih 30 posto. Dapače, prema proračunu Večernjeg lista prosječno hrvatsko kućanstvo s potrošnjom od 3500 kilovatsati godišnje u 12 mjeseci na ukupnom računu za struju, čak i uz akcijske popuste koji nude GEN-I i RWE, ostvarit će uštedu od 6 do 8 posto, ovisno o tome koriste li jednotarifni ili dvotarifni model.
U današnjoj krizi to nisu zanemarivi iznosi, no neki građani nedvojbeno će biti pomalo razočarani nakon najava velikog pada cijena električne energije.

Radi se o terminološkoj pogrešci. Naime, novi opskrbljivači uistinu nude dvoznamenkasta smanjenja cijene energije, no kako se svaki račun sastoji još i od naknada koje se plaćaju za korištenje mreže, očitanje i opskrbu te poreza – ta smanjenja u konačnom računu znatno su manja.


Također, na konačne iznose računa, odnosno kvalitetu usluge koja će građanima biti ispostavljena uvelike će utjecati uvjeti u ugovorima koje će sklopiti s novim opskrbljivačima. Primjerice, pretpostaviti je da će GEN-I i RWE Energija provoditi znatno veću disciplinu u naplati od HEP-a koji često tolerira i višemjesečna dugovanja.

Više pročitajte ovdje