MINUS SAMO 8,5 POSTO

U siječnju usporen pad maloprodaje

04.03.2010 u 16:28

Bionic
Reading

Prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, u siječnju je pad u trgovini na malo iznosio 8,5 posto realno, odnosno 7,8 posto nominalno u odnosu na isti mjesec 2009. Dok su tijekom cijele 2009. godine stope pada bile dvoznamenkaste, prvi mjesec 2010. donio je spuštanje stope ispod 10 posto

Usporavanje pada prvenstveno je posljedica baznog učinka s obzirom na to da je u siječnju 2009. zabilježen pad maloprodaje od 13,7 posto, ističu analitičari Raiffeisen banke. Međutim, negativni trendovi u trgovini nastavljaju se budući da je stopa pada i dalje relativno visoka (u usporedbi s padom u istom mjesecu prošle godine).

Nastavak negativnih trendova bio je očekivan s obzirom na smanjenu kreditnu aktivnost banaka, daljini pad robnog uvoza, ali prije svega na smanjenje raspoloživog dohotka kućanstava i negativnih trendova na tržištu rada o kojima ovisi trgovina na malo.

Tako je početkom 2010. godine intenziviran rast nezaposlenosti, pa je i broj nezaposlenih porastao na gotovo 310 tisuća, a usto su krajem prošle godine nominalne plaće počele bilježiti realne stope pada na godišnjoj razini. Tome treba dodati i pesimizam potrošača zbog prisutne nesigurnosti na tržištu rada koja stvara dodatni pritisak na pad potrošnje.

Budući da se i u prvoj polovici ove godine očekuje nastavak negativnih trendova na tržištu rada i pad domaće potrošnje, analitičari RBA i u narednim mjesecima prognoziraju skromne rezultate u trgovini na malo iako bi stope pada trebale biti manje nego u 2009. zbog učinka baznog razdoblja.