KORONAKRIZA

U siječnju prepolovljen broj turističkih noćenja u odnosu na prošlu godinu

12.03.2021 u 08:51

Bionic
Reading

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku u siječnju je ostvareno 88 tisuća dolazaka i 249 tisuća noćenja turista, što u odnosu na prošlogodišnji siječanj predstavlja pad dolazaka turista za 60,1 posto odnosno pad noćenja za 54,3 posto. Navedeni pad izravna je posljedica nepovoljne epidemiološke situacije koja je, krajem studenog dovela do novih restrikcija i ograničenja međunarodnih putovanja kako u Hrvatskoj tako i u našim najemitivnijim tržištima, ističe se u analizi Raiffeisen banke

Pogledamo li strukturu ukupno ostvarenih dolazaka turista u siječnju, možemo primijetiti da su preko 74% ukupno ostvarenih dolazaka ostvarili domaći turisti, dok su 25,8% ostvarili strani turisti. Navedena kretanja nisu uobičajena za hrvatski turizam, a rezultat su spomenutih mjera za sprječavanje širenja pandemije koje su i u siječnju bile prisutne u većini zemalja. Pri tome, uz 86,9% manje dolazaka stranih turista, domaći su turisti zabilježili pad po stopi od 27,0%. S druge strane, u strukturi ukupno ostvarenih noćenja, inozemni gosti u siječnju činili su 30,5% ukupnih noćenja s godišnjim padom od 76,3%, dok su domaći turisti činili 69,5%, s padom od 22,6% u odnosu na siječanj 2020. godine.

Tijekom siječnja, najveći broj noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz SAD-a s udjelom od 11,4% u ukupnim stranim noćenjima, nakon čega slijede Njemačka (10,8%), Italija (10,3%), Slovenija (6,3%), Bosna i Hercegovina (4,7%) te Austrija i Srbija (svaka po 4,6%).

Obzirom da je prema posljednjim podacima HTZ-ovog sustava eVisitor u veljači ostvareno 61,4% manje dolazaka te 54,3% manje noćenja u odnosu na veljaču prošle godine, aanlitičari Raiffeisen banke očekuju da će i službena statistika DZS-a za veljaču potvrditi slična kretanja. Navedena negativna kretanja generirana su nastavkom restriktivnih mjera i zatvaranjem dijela uslužnih djelatnosti (ugostiteljstva), ali i povećanim oprezom uz suzdržavanje od putovanja.

S približavanjem Uskršnjih blagdana i službenog početka turističke predsezone, uz pretpostavku stabilizacije i poboljšanja epidemiološke slike analitičari RBA očekuju i poboljšanja kretanja fizičkih pokazatelja u turizmu, kao i djelatnosti vezanih za turizam. Iako, recentno ponovno pogoršanje epidemiološke situacije u našim susjednim/emitivnim zemljama moglo bi odgoditi početak turističke predsezone čemu u prilog ide i sporija dinamika cijepljenja od prvotno planirane.

Ipak očekuju kako će središnji dio turističke sezone, koji je lani prekinut sredinom kolovoza uslijed naglog rasta broja zaraženih, ove godine trajati duže pri čemu, uz sve veći broj cijepljenih, očekuju i bolje rezultate turističke post sezone. Hrvatskoj svakako u prilog ide percepcija zemlje kao sigurnog odredišta kao i činjenica da je Hrvatska auto destinacija za većinu uobičajenih inozemnih gostiju. Međutim, razine iz 2019. u pogledu broja dolazaka i noćenja kao i financijski rezultat odnosno turistička potrošnja zasigurno neće biti dosegnute.