PADA VEĆ 16 MJESECI

U siječnju potrošnja smanjena za 9,3 posto

15.03.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine nominalno bio manji za 8,6 posto, a realno je smanjen za 9,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku

Tako je i u prvom mjesecu ove godine nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već šesnaest mjeseci, no pad je ipak nešto usporen.

Naime, u zadnjem je mjesecu prošle godine u odnosu na prosinac 2008. promet od trgovine na malo zabilježio nominalni pad za 11,1 posto, a realni za 12,1 posto.

Na mjesečnoj razini pak, u siječnju u odnosu na prosinac, kada se i uobičajeno bilježi pad, promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 23,5 posto, a realno za 24 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je i u siječnju u odnosu na isti mjesec godine prije najviše pao promet kod prodaje motornih vozila, nominalno za 27,8 posto.

Pad se bilježi i u najvažnijoj trgovačkoj struci, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se odnosi gotovo 37 posto hrvatske maloprodaje, a u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalni pad je iznosio 3,2 posto.

Izrazitiji pad u siječnju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen je kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda za 17 posto, namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo za 15,1 posto.

Istodobno je u maloprodaji motornih goriva i maziva, čiji je udio u ukupnoj maloprodaji gotovo 17 posto, zabilježen nominalni rast prometa za 4 posto.

Još je svega jedna trgovačka struka u siječnju ove u odnosu na siječanj 2009. godine zabilježila nominalni rast maloprodaje - električnih aparata za kućanstvo za 2,1 posto.