USPORAVANJE GOSPODARSTVA

U siječnju pad prometa u maloprodaji

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 17.03.2009 14:32
  • Objavljeno 17.03.2009 u 14:19
šoping, trgovina, trgovački centar

šoping, trgovina, trgovački centar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nenad Dugi

U siječnju je promet u trgovini na malo, koji ostvaruju sve poslovni subjekti, zabilježio pad od 11,7% u nominalnim iznosima. Istovremeno, još je značajnije smanjenje razine prometa u realnim iznosima od cak 13,7% u usporedbi sa siječnjem 2008.

'Početak ove godine obilježen je iznimno snažnim usporavanjem gospodarske aktivnosti. Na navedeno je prvo ukazala prošlotjedna objava rekordno snažnog pada industrijske proizvodnje tijekom siječnja, a nepovoljna kretanja potvrđena su posljednjim podacima DZS-a o kretanju prometa u trgovini na malo', pišu analitičari Raiffaisen banke.

Pad prometa u trgovini na malo posljedica je primarno nepovoljnog gospodarskog okruženja odnosno smanjenog optimizma potrošača. Međutim, značajan utjecaj na kretanje prometa imali su i određeni specifični čimbenici. To se prvenstveno odnosi na zabranu rada trgovina nedjeljom te manji broj radnih dana u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem. Pad prometa na mjesečnoj razini od 26% u realnim iznosima ne iznenađuje posebno ako imamo u vidu uobičajeno snažniju osobnu potrošnju tijekom prosinca zbog blagdana.

U narednim mjesecima analitičari RBA očekuju da se zabilježi nastavak pada prometa u trgovini na godišnjoj razini, prognozirajući pad prometa u trgovini na malo od vise od 5% u realnim iznosima. Očekivanom padu osobne potrošnje tijekom 2009. godine ponajviše bi trebalo pridonijeti smanjenje razine zaposlenosti, stagnacija ili cak i smanjenje neto plaća te sporiji rast kredita sektoru stanovništva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi