VIŠAK INŽENJERA I PROJEKTANATA

U Radićevom Institutu IGH još 200 otkaza

03.06.2011 u 11:31

Bionic
Reading

Institut IGH, nekad moćna građevinska kompanija, ovih dana provodi novi krug zbrinjavanja viška zaposlenih. Ukoliko se realizira najava o rješavanju viška od 100 plus 100 zaposlenika, ukupni broj zaposlenih početkom 2012. najvjerojatnije će biti dvostruko manji u odnosu na 1. siječnja 2009, kada je u IGH-u radilo oko 1.200 osoba, piše Novi list

U riječkom poslovnom centru IGH, čak 13 od sveukupno 86 zaposlenika odlukom vrha kompanije izgubit će radna mjesta u prvom naletu otkaza. U drugom naletu, koji je već najavljen, očekuje se da taj broj neće biti ništa manji. Otkaz zasad očekuju osobe zaposlene u laboratoriju IGH, inženjeri građevine, diplomirani ekonomisti, pa čak i magistrica matematike iz informatičkog odjela. Među stotinjak suvišnih koji se već utvrđuju dominirat će inženjeri i projektanti.

Bernardica Juretić zadužena za otkaze

U tročlanoj Tehničkoj komisiji IGH za zbrinjavanje viškova nalazi se i Bernardica Juretić, bivša časna sestra, magistrica psihologije koja je prva u Hrvatskoj pokrenula terapijske komune za ovisnike, a već godinama je pomoćnica direktora IGH za upravljanje ljudskim potencijalima.

Većina onih koji se nalaze na prvom popisu i koji su već obaviješteni da moraju otići smatra da su direktne žrtve lošeg upravljanja kompanijom, piše Novi list.

U razdoblju građevinskog buma IGH je percipiran kao jaka kompanija, koju se zbog obavljanja važnih i profitabilnih poslova projektiranja, nadzora i konzaltinga dugo smatralo samim vrhom moćnog građevinskog lobija. Tu kvalifikaciju zasigurno je osnažila i činjenica da je direktor IGH bivši ministar obnove i razvitka, ujedno njen dioničar Jure Radić, a jedna od dioničarki je i bivša ministrica graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić.

Upravo zbog toga nije nikakva tajna da su poslovni uspjesi IGH, među ostalim, rezultat uske isprepletenosti interesa državnih dužnosnika i privatnog kapitala u građevinskom sektoru koji je do recesije i krize bazirao uzlet uglavnom na državnim investicijama.

Dok će direktor IGH Jure Radić ovog vikenda, prema odluci Hrvatske biskupske konferencije, biti među 16 povlaštenih na rukoljubu papi Benediktu XVI u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, osim stotinjak osoba koje se već nalaze na izlaznim vratima kompanije, i ostali zaposlenici strepit će da se ne nađu na novom popisu od još stotinjak prekobrojnih.