REZULTATI DZS-a

U prvih sedam mjeseci 3,5 posto više turističkih dolazaka

03.09.2013 u 12:36

Bionic
Reading

U hrvatskim turističkim komercijalnim smještajnim objektima u srpnju je boravilo 1,2 posto više turista koji su ostvarili 1,8 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, a porasti dolazaka za 3,5 posto i noćenja za 3,1 posto zabilježeni su i na razini prvih sedam mjeseci, prvi su rezultati fizičkog turističkog prometa koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS)

Po tim prvim rezultatima DZS-a, u srpnju je u Hrvatskoj bilo 1,2 posto više stranih turista i 2,2 posto više njihovih noćenja nego u istom lanjskom mjesecu.

Među strancima, najveći udjel u noćenjima u srpnju od 17 posto imali su Nijemci, a potom Slovenci s udjelom od 13,6 posto te Česi s udjelom od 9,4 posto. U strukturi noćenja stranih turista u srpnju slijede Poljaci s udjelom od 8,3 posto, Austrijanci sa 7,8 posto, Nizozemci sa 6,2 posto te Slovaci s udjelom od 5,4 posto.

Porast dolazaka i noćenja stranih turista statistika bilježi i u prvih sedam mjeseci ove godine - u dolascima porast za 4,2 posto, a u noćenjima za 3,7 posto u odnosu na razdoblje siječanj-srpanj prošle godine.

Po prvim podacima DZS-a, u prvih sedam mjeseci domaćih je gostiju bilo 0,6 posto manje, a ostvarili su i 3,5 posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani.

Samo u srpnju domaći turisti bilježe blagi rast dolazaka, za 0,7 posto u odnosu na srpanj prošle godine, ali njihovih je noćenja i nadalje bilo manje, u srpnju ove 3,7 posto manje nego u istom mjesecu prošle.

Podaci Državnog zavoda za statistiku odnose se na turističke dolaske i noćenja u komercijalnim smještajnim objektima bez nautičkih luka, a u prvoj polovici kolovoza objavljeni su i prvi podaci za srpanj i sedam mjeseci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji su također pokazali rast fizičkog turističkog prometa. Za razliku od DZS-a, HTZ-ovi prvi podaci odnose se na sve dolaske i noćenja u svim vrstama smještaja, pa i u kućama za odmor i nautičkim lukama.

U prvim rezultatima DZS objavljuje samo postotke usporedbe s prošlom godinom, a detaljni i konačni podaci bit će objavljeni sljedeći tjedan.