ZA 4592 KORISNIKA

U petak kreće isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 15.04.2021 11:49
  • Objavljeno 15.04.2021 u 11:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U petak 16. travnja 2021. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak 2021. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO)

U trećoj isplati nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 4592 korisnika (65,24% žena i 34,76% muškaraca), za što je osigurano 3.587.466,46 kuna iz državnog proračuna.

Do 31. ožujka Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 8 659 zahtjeva, od čega je još u obradi 1011 zahtjeva koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl.). Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, godina života, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl.

Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

Iz HZMO-a podsjećaju da pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti.

Napominju da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!