NAKON GODINA ZASTOJA

U Osijeku se otvaraju dva nova šoping-centra

31.07.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Osijek će uskoro dobiti dva nova poslovno-trgovačka centra, Kappa u središtu grada i Eurodom u blizini Tvrđe. Oba projekta godinama su u zastoju, a investitori, Osijek-Koteks i koncern Agram, sada optimistično najavljuju otvaranja za koji mjesec

Na gradilištu Eurodoma na obrtničkim i završnim radovima radi 320 radnika, kaže Jurica Vrdoljak, direktor tvrtke Eurodom u vlasništvu koncerna Agram. Zaštitna ograda prema Trpimirovoj i Vukovarskoj ulici, obećava, nestat će do kraja kolovoza, kao i građevinarske nastambe podignute uz gradilište sredinom 2005. zabadanjem prvih bagerskih žlica u tlo.

'Sada prikupljamo ponude za punjenje centra. Većinom će to biti tvrtke iz sastava koncerna Agram, poput poliklinike Sunce, ali imamo i druge ponude. Mislim da nam u tome Kappa centar nije konkurencija, jer ciljamo na tranzitnu publiku, omladinu, pješake i povezivanje sa sadržajima u Tvrđi', rekao je Vrdoljak.

Taman kada je Agram planirao otvorenje Eurodoma, sredinom 2008., kada su zainteresirani za najam došli u Osijek na sastanak s upravom Agrama, oko kilometar i pol niz Vukovarsku cestu Osijek-Koteks krenuo je graditi nešto manji Kappa centar. Eurodom se nadao da će Gradu Osijeku uspjeti prodati Kulturni centar, površine 4.100 četvorna metra, koja je dio građevinski cjeline Eurodoma, ali to nije uspio sve do danas. I Osijek-Koteks htio je ekspresno brzo izgraditi Kappa centar i otvoriti ga već u ožujku 2010., no nije uspio sve do ovogodišnjeg siječnja od kada su u funkciji tek dva lokala u prizemlju i podzemna garaža.

Tanja Horvat, voditeljica Kappa business centra, do kraja godine planira popuniti prizemlje prodajnim i uslužnim sadržajima. Sada su ondje otvorene prodavaonice Bipe i optika Lens, a za preostali i najveći prodajni prostor u prizemlju Horvat kaže da su 'pri kraju pregovori s renomiranim prehrambenim trgovačkim lancem'. Drugi kat predviđen je za ugostiteljstvo, u stambenom tornju ukupno je 25 stanova, a u poslovnom tornju ima uredskih prostora na ukupno 2.700 četvornih metara.

'Proces komercijalizacije objekta intenzivirao se otvaranjem javne garaže u sklopu centra i pojačanim marketinškim aktivnostima. Iako svjesni gospodarske situacije, optimistični smo i pokušavamo privući kvalitetne sadržaje, osobito u pogledu ugostiteljske ponude planirane na drugom katu', rekla je Horvat.

Unazad nekoliko godina, trgovačka situacija u središtu grada stubokom se promijenila otkad su u proljeće 2011. otvoreni ogromni trgovački centri Portanova i Avenue Mall. I ranije se vidjelo da lokali u užem centru traže svoje zakupce, a trend se produbio otvaranjem ovih dvaju potrošačkih meka na periferiji čiji investitori Gradskom prijevozu putnika plaćaju punu cijenu stalne autobusne linije od centra do svog centra.