BOGATA PONUDA, SLABA POTRAŽNJA

U Novu godinu s Čolićem za 10.000 kuna

14.12.2009 u 14:46

Bionic
Reading

Informacije iz putničkih agencija, turističkih zajednica i hotelskih kuća govore da još nema gužve za novogodišnjim aranžmanima. Dok iz nekih agencija tvrde da im je potražnja za putovanjima u padu do 10 posto, drugi odgovaraju da će odaziv domaćih putnika biti sličan lanjskom. Cijene aranžmana uglavnom su ostale na prošlogodišnjoj razini, ali se u ranoj (first minute) i kasnoj ponudi (last minute) ponudi može uštedjeti i do 20 posto

Tako se za novogodišnja putovanja u trajanju od jednog do tri dana u hrvatskim odredištima prosječna cijena kreće od 500 do 1000 kunadnevno, u što je najčešće uključena i svečana novogodišnja večera. U ponudi su i znatno skuplji aranžmani, sa specijalnim programima uz poznate izvođače i zabavljače, svečane večere, wellness i slično, koji se penju i do 10 tisuća kuna.

Cijene na prošlogodišnjoj razini

Među hotelskim kućama ove se godine posebno intenzivnom marketinškom kampanjom izdvaja doček Nove godine sa Zdravkom Čolićem u Novi Spa Hotels Resortu u Novom Vinodolskom, čija se cijena kreće od oko četiri tisuće kuna za dvije noći u apartmanima do gotovo 10 tisuća kuna za pet noći u hotelu The View. I tako visoke cijene nisu prepreka, jer kako neslužbeno doznajemo, rezervacije idu jako dobro.

Hotelska kuća Pinija iz Petrčana kod Zadra novogodišnji trodnevni aranžman uz novogodišnju večeru s hotelskim bendom i na bazi polupansiona nudi od 1.570 kuna, a četverodnevni od 1.710 kuna, dok programi od jednog do pet dana u hotelima Bluesun Grupacije (u Bolu, Brelima i Mariji Bistrici) koštaju od 900 do 1.800 kuna

GrupacijaValamar za novogodišnje blagdane imat će otvorena četiri hotela kojima upravlja - Diamant u Poreču (gdje se tradicionalno najviše očekuju domaći te gosti iz Slovenije, Italije i Austrije), Tirenu i Valamar Lacroma Resort u Dubrovniku (na Babinom kuku, gdje se uz domaće očekuju i gosti iz BiH te Bugarske), te Lunu na Pagu, pri čemu za rezervacije prije 15. prosinca daju popust od 15 posto. No oni koji se odluče za primjerice doček u najnovijem Lacroma Resortu, koji će biti otvoren od 28. prosinca do 3. siječnja, dvokrevetnu sobu po danu uz doručak platit će malo više od 100 eura, a ako žele novogodišnju večeru, to će ih stajati dodatnih oko 95 eura. Nešto manja cijena je u Tireni (tri zvjezdice) - oko 75 eura dnevno za sobu i oko 60 eura za večeru.

U hotelima grupacije Jadranski luksuzni hoteli (JLH) u Rijeci (Bonavia) i Dubrovniku (Kompas i Excelsior) adventski programi se nude od 118 do 556 eura, što osim sobe za dvije osobe i dva noćenja s doručkom uključuje niz zanimljivih sadržaja, od zimske prigodne večere do masaža.

Krajem godine povećan broj gostiju očekuju i u prvom hotelu Kempinski u Hrvatskoj - Kempinski Hotel Adriaticu u Savudriji. U ponudi imaju i božićne obiteljske i novogodišnje programe, koji po cijeni od oko 280 eura po osobi osim smještaja uključuju wellness, gala večeru uz glazbu i drugo.

Na makarskom području za blagdane će biti otvoreno pet hotela (Soline u Brelima, Horizont u Baškoj Vodi, Park, Biokovo i Osejava u Makarskoj), u kojima se cijene dvodnevnog ili trodnevnog polupansiona s novogodišnjim slavljem kreću od 1000 do 2.300 kuna.

Hit Nova godina u Sarajevu i Beogradu

Iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) napominju da njihove članice ove godine imaju slabiju potražnju za božićnim i novogodišnjim putovanjima. Ističu da je ove zime 'last minute' hit, jer svi čekaju spuštanje cijena, a to će, kako kažu, teško dočekati. Za cijene po Hrvatskoj kažu da su uglavnom na razini prošlogodišnjih, a najviše se prodaju hoteli viših kategorija na Jadranu u Opatiji i Dubrovniku, a manje u Splitu i Zadru. Traže se i toplice, Sv. Martin i Tuheljske.

Od putovanja u inozemstvo domaći najviše traže klasične, autobusne aranžmane za Beč, Budimpeštu, Prag, Toskanu, dvorce u Bavarskoj, Božić u Rimu, a avionom Pariz i London. Dobro se prodaje i Nova godina u Sarajevu i Ateni, te dvodnevni aranžmani u Grazu, Klagenfurtu i Salzburgu. Zbog napisa o bankrotu, Dubai više nije u modi, ali se zato dobro prodaju putovanja u Jordan. Nude se čarteri i za Siciliju te Barcelonu.

Teško im je reći što traže stranci za Novu godinu u Hrvatskoj, smatrajući da im hotelijeri i same destinacije još uvijek ne nude dovoljno sadržaja da bi došli u većem broju za te blagdane. Stoga strani gosti dolaze po inerciji u Opatiju, nešto i u Istru te Dubrovnik.

Iz grupacije turističkih agencija Adriatica.net ističu da su trendovi rezerviranja blagdanskih putovanja sredinom prosinca ove godine kod domaćih putnika slični onima u isto vrijeme prošle godine. Primjećuju nastavak lanjskog trenda nešto povećane prodaje autobusnih tura s dva do tri noćenja za Salzburg, Beč i Prag, što su godinama najomiljenije destinacije hrvatskih putnika u prosincu, posebno u vrijeme adventa.

Dobro zanimanje bilježe i za avionske programe za Pariz, Istanbul i London, ali i za šestodnevna putovanja u Dubai, New York, na Maldive i za krstarenje Mediteranom, za što se cijene kreću od oko šest tisuća do 10 tisuća kuna.

Jako dobro ide novogodišnji program u Sarajevu, ali i u Beogradu, što ove godine imaju prvi put, uz cijenu za tri dana i dva noćenja od oko 1.200 kuna.

U Hrvatskoj najviše zanimanja bilježe za Umag i Opatiju te općenito za Istru i Kvarner, a nešto manje za Dubrovnik.

U restoranima, klubovima i drugim ugostiteljskim objektima cijene dočeka Nove godine u cijeloj Hrvatskoj kreću se od 200 do 1000 kuna, ovisno o veličini, atraktivnosti i sadržaju zabave.