BELJE PLUS

U Mitrovcu počela berba rajčica iz hidroponskog uzgoja: 'Otporniji smo na vanjske poremećaje kad imamo svoju proizvodnju'

29.03.2022 u 11:50

Bionic
Reading

U stakleniku Belja u Mitrovcu započela je berba rajčica čiji će se plodovi za dan-dva naći na policama trgovačkih lanaca, izvijestili su u utorak iz Belja plus, navodeći kako godišnje uberu više od 2.600 tona rajčice. Staklenik Belja u Mitrovcu je površine 4,5 hektara i s više od 126.000 biljaka jedan je od glavnih proizvođača domaće rajčice u Hrvatskoj.

Zahvaljujući hidroponskom uzgoju i lokaciji u središtu Baranje koja osigurava veliku količinu sunčanih sati, Belje proizvodi rajčicu osam mjeseci godišnje, od kraja ožujka do kraja studenog.

Predsjednik Uprave Belja plus Tihomir Adam je naglasio važnost domaće poljoprivrede i vlastitih resursa u proizvodnji hrane.

"Kad imamo vlastitu proizvodnju hrane otporniji smo na velike poremećaje s kojima se susrećemo u posljednjih nekoliko godina", kazao je napominjući kako danas potrošači drugačije razmišljaju o hrani i njenom podrijetlu i sigurno više preferiraju domaće i svježe proizvode.

"Hrvatska u ovom trenutku zadovoljava manje od polovice svojih potreba za rajčicom pa je naša proizvodnja i te kako važan doprinos u opskrbi stanovnika visoko kvalitetnim grapolo, beef i cherry rajčicama koje uzgajamo u Mitrovcu", istaknuo je Adam.

Rukovoditelj staklenika Mitrovac Robert Marković je kazao kako su zadovoljni kvalitetom i okusom prvih plodova koji će kroz dan-dva biti na policama trgovačkih lanaca diljem zemlje.

Naveo je i kako se kod njih beru isključivo zrele rajčice koje se isti dan otpremaju u trgovine jer u stakleniku niti trebaju, niti imaju skladišni prostor. U stakleniku Mitrovac je 48 zaposlenih koji su prošle godine ubrali više od 2.600 tona domaće rajčice, koliko se očekuje i u ovoj godini, istaknuli su iz Belja plus.

Podsjećaju i da je proizvodnja rajčica u Belju započela prije devet godina, a poljoprivredni kompleks Mitrovac uz staklenik obuhvaća i najveću farmu muznih krava od 2.000 grla te bioplinsku elektranu snage 2MW.