RECESIJSKA 2010. GODINA

U Kini rast BDP-a od 10 posto

05.01.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Kinesko gospodarstvo vjerojatno je u 2010. poraslo oko 10 posto, kazao je čelnik kineske središnje banke u komentarima objavljenim u utorak

"Rast BDP-a u 2010. iznosit će oko 10 posto", kazao je Zhou Xiaochuan u govoru sredinom prosinca koji je tek sada objavljen na internetskoj stranici kineske središnje banke.

Time je ponovio prijašnja predviđanja za prošlu godinu.

"Vanjski uvjeti imali su značajan utjecaj na naš (ekonomski) oporavak, tako da nismo još u potpunosti shvatili je li se gospodarstvo vratilo u normalu", dodao je.

Komentari Zhoua objavljeni su u vrijeme kada vlasti nastoje ohladiti užareno gospodarstvo obuzdavanjem cijena nekretnina i kroćenjem inflacije.

Vodeći kineski lideri pokušavaju ublažitizabrinutosti zbog rastućih cijena, pa je tako Zhou prošlog mjeseca obećao da će cijene održati stabilnima u 2011.

Također je ponovio kako bi političari trebali voditi "razboritu monetarnu politiku", signalizirajući mogući daljnji rast ključnih kamatnih stopa i druge mjere pooštravanja monetarne politike.

Središnja banka povisila je na Božić kamatne stope drugi put u manje od tri mjeseca zbog zabrinutosti u vezi s inflacijom, za koju kineski čelnici strahuju da bi mogla izazvati nerede.

Također je od zajmodavaca zatražila da povise razinu obveznih rezervi, ograničivši time sredstva raspoloživa za pozajmljivanje.