švedski poslovni klub

U Hrvatsku do sada stigao 741 milijun eura švedskih investicija

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 09.11.2018 15:07
  • Objavljeno 09.11.2018 u 15:07
Švedski poslovni klub

Švedski poslovni klub

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Borna Kuzmanovic

Švedske tvrtke u Hrvatskoj osnovale su Švedski poslovni klub (SBC). Formalno ga je osnovalo devet švedskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj ABB, Astra Zeneca, Bisnode, Ericsson Nikola Tesla, IKEA, Oriflame, Saab, Securitas i Tele2, u suradnji s veleposlanstvom Švedske i švedskim trgovinskim vijećem Business Sweden. Ukupna investicija švedskih kompanija u Hrvatsku od 1993. godine iznosila je 741 milijun eura, čime je Švedska dvanaesti strani investitor u hrvatsko gospodarstvo

Za predsjednicu kluba izabrana je Katarina Fulir, direktorica sektora pravnih i regulatornih poslova, društveno odgovornog poslovanja i sigurnosti u tvrtki Tele2.

Na službenom predstavljanju SBC-a za poslovnu zajednicu, predstavljena je analiza tvrtke Bisnode koja je pokazala da je ukupna investicija švedskih kompanija u Hrvatsku od 1993. iznosila 741 milijuna eura što Švedsku čini dvanaestim najvećim stranim investitorom u hrvatsko gospodarstvo. Nešto manje od 50 švedskih kompanija u Hrvatskoj zapošljava oko 9.000 osoba i ostvaruje prihod od 900 milijuna eura, priopćili su iz SBC-a.

Istraživanje o percepciji Švedske u Hrvatskoj, koju je za SBC, provela agencija Ipsos u studenom 2018., pokazalo je da se 74% ispitanika osjeća dobro kad kupuje proizvode iz Švedske, 77% prepoznaje da švedske tvrtke ulažu u društveno odgovorno poslovanje i okoliš, a 81% smatra da kompanije iz Švedske ulažu puno u svoje zaposlenike i zajednicu.

Inicijativa za osnivanje Švedskog poslovnog kluba u Hrvatskoj proizašla je iz Strategije izvoza Švedske iz 2015. godine u kojoj je predviđeno formiranje globalne Team Sweden platforme i lokalne prilagodbe u zemljama u kojima djeluju švedska veleposlanstva koja su i odgovorna za lokalnu provedbu. Cilj platforme Team Sweden i Švedskog poslovnog kluba je unaprijediti i olakšati poslovne interese svojih članova kroz stvaranje sinergije među članovima. Nadalje, SBC želi povećati razinu industrijske suradnje između Hrvatske i Švedske i sudjelovati u zagovaranju politika koje doprinose jačanju slobodne i konkurentne trgovine te poštene poslovne prakse.

U Švedski poslovni klub pozvane su sve švedske tvrtke, ali i druge kompanije koje imaju interese u Švedskoji ili su u sinergiji sa švedskim kompanijama i njihovim vrijednostima kao što su ravnopravnost, poštovanje ljudskih prava, transparentnost, održivost, društvena odgovornost i bez tolerancije za korupciju.

Sve dodatne informacije o SBC mogu se pronaći na njihovim stranicama, a potencijalni članovi popuniti i prijavnicu za članstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!