ROBERT BENMOCHE:

'U Hrvatskoj svaki činovnik može staviti slučaj u ladicu'

06.04.2011 u 11:30

Bionic
Reading

'Hrvatska je prekrasna zemlja u kojoj postoji taj problem da svaki činovnik može staviti slučaj u ladicu!', opisao je svoja hrvatska iskustva Robert Benmoche, izvršni direktor AIG-a, najveće osiguravateljske kuće na svijetu i susjed hotela Dubrovnik Palace u kojem se održava Brown forum

Robert Benmoche se osamdesetih zaljubio u Dubrovnik, a prije desetak godina kupio je Vilu Splendid, kasnije i vinograd na Pelješcu, i otad počinju njegovi burni umirovljenički dani: preuzeo je spašavanje posrnulog AIG-a, a kao vlasnik nekretnina u Hrvatskoj susreo se s problematičnom hrvatskom birokracijom i korupcijom, o čemu je s osmijehom progovorio na Brown forumu.

'U Hrvatskoj je problematična provedba zakona. Zakoni su odlični, ali se ne provode, jer postoji taj problem da svaki službenik može staviti slučaj u ladicu. Prava vlast je u rukama činovnika koji ima pečat u ruci. Primjerice, u Hrvatskoj najmodavac ne može izbaciti onoga tko mu ne plaća rentu. Nije dovoljno imati zakone, treba ih provoditi', rekao je Benmoche.

Potencijalnim kupcima nekretnina u Hrvatskoj dao je konkretan savjet: 'Pripazite na zemljišne knjige, morate imati dobrog odvjetnika ili savjetnika, jer ćete se naći u situaciji da tražite rodbinu vlasniku po Čileu ili Novom Zelandu da biste prepisali zemljište.' Na jednoj od svojih čestica Benmoche još čeka uknjiženje zemljišta.

Navodeći primjere realizacije velikih investicijskih projekata u svijetu, Benmoche poručuje da je za Hrvatsku i regiju ključno shvatiti u kakvom svijetu živimo. 'U Kini se za dvanaest mjeseci realizira projekt od ideje do izgradnje na milijun četvornih metara, dok u Hrvatskoj u istom periodu ne možete ni uknjižiti vlasništvo', objašnjava Benmoche.

Ipak, čelnik AIG-a je sudionicima konferencije 'u najljepšem mjestu na svijetu' ponudio malo optimizma na kraju izlaganja. Uz već poznatu priču da se Hrvatska treba više okrenuti turizmu, američki biznismen je zaključio: 'Narod koji je prošao različite režime i okolnosti zna da može uspjeti.'