VIZIJA IZ INSTITUTA HRVOJE POŽAR

U Hrvatskoj do 2020. deset tisuća elektromobila

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 12.04.2011 15:19
  • Objavljeno 12.04.2011 u 14:43
volvo_c30_electric

volvo_c30_electric

Izvor: Promo fotografije / Autor: volvo

Na hrvatskim cestama do 2015. prometovat će pet tisuća električnih automobila, dok bi se taj broj do 2020. trebao udvostručiti. Vizija je to stručnjaka iz Energetskog instituta Hrvoje Požar u sklopu njihove inicijative za popularizaciju električnih vozila E-mobilnost.hr prezentirane javnosti u utorak

Ravnatelj Instituta Goran Granić istaknuo je da ulazimo u novo razdoblje gdje je dominantan razvoj novih, 'zelenijih' tehnologija. On tu vidi priliku za domaću industriju da se okrene u novom smjeru.

'Pitanje je hoćemo li samo plaćati i kupovati nove proizvode ili ćemo u tome ravnopravno participirati i prodavati. Vrijeme je da jasnije i preciznije definiramo industrijsku razvojnu politiku i pokušamo gospodarstvo usmjeriti u tom pravcu, čime bismo postali sudionik onoga što će se događati narednih desetljeća', istaknuo je Granić.

Sve manje zalihe mineralnih goriva, sve brža urbanizacija i pritisak od strane regulativnih tijela, prije svega iz EU-a, da se smanjuje emisija stakleničkih plinova u atmosferu, dobar su razlog, ističu iz Instituta, da se i u Hrvatskoj pokrene kampanja za što više električnih automobila na cestama.

Da bi se to ostvarilo prije svega je potrebna izgradnja infrastrukture u čemu bi vodeću ulogu, barem u početnoj neprofitabilnoj fazi, smatraju stručnjaci, trebali imati država i lokalna uprava

'Gradovi bi morali preuzeti lidersku poziciju. Imamo primjer Londona gdje je samo jedna odluka gradonačelnika pokrenula čitavu stvar. Osim gradova, važna je uloga i ostalih sudionika – proizvođača automobila, energetskih tvrtki, politike. Za uspjeh je važna sinergija', istaknuo je Dino Novosel iz instituta Hrvoja Požara.

Kad bi se u Zagrebu mogla pojaviti prva punionica za električne automobile? U Institutu se nadaju da bi to moglo biti do kraja godine, iako je mnogo manje optimističan bio Velimir Hlevnjak, predstavnik Gradskog ureda za energetiku.

'U vrijeme velike krize teško je pronaći novce. Ne želim govoriti o datumima, ali više se stvari mora poklopiti. Teško da će to biti do kraja godine', rekao je Hlevnjak.

Institut Hrvoje Požar dosad se povezao s nekoliko partnera, osim Grada Zagreba, tu su još Toyota, Ericsson Nikola Tesla, Dalekovod i Dok-ing, a u pregovorima je i s HEP-om

U sklopu inicijative pokrenuta je i internetska stranica www.e-mobilnost.hr koja bi treba postati središnje mjesto informiranja o razvoju koncepta E-mobilnosti u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi