nova niša

U blizini Tuđmana cvjeta biznis s iznajmljivanjem parkinga: Istražili smo koliko su 'privatnici' povoljniji, tko su im klijenti i kakva im je sezona

15.08.2021 u 17:57

Bionic
Reading

Parking u Zračnoj luci Franjo Tuđman prilično je skup, pogotovo ako putujete na više dana i nemate gdje ostaviti auto, ili jednostavno nemate drugog načina doći do naše najvažnije zračne luke. Zbog toga sve više poduzenika u Velikoj Gorici i okolnim mjestima nudi privatni parking u svojim dvorištima i mogućnost da vas 'odbace' do putničkog terminala

Velika Gorica oduvijek je uživala u svojem položaju i blizini zračne luke, a ponuda privatnoga smještaja i parkinga procvjetala je u posljednjih desetak godina, kada su, među ostalim, u Hrvatsku ozbiljnije počeli stizati 'avionski' turisti i otkada se kao turistička destinacija počeo profilirati i sam Zagreb.

Doći vlastitim automobilom, kako do stare tako i do nove zračne luke, uvijek je bilo problematično zbog visoke cijene parkinga, pa su oni vještiji u blizini aerodroma brzo nanjušili priliku za zaradu.

Ako želite ostaviti automobil na vanjskom parkingu zračne luke kod novog putničkog terminala, to će vas za tri dana stajati 282 kune. Trebate li pak ostaviti auto cijeli tjedan, iznos se penje na nemale 494 kune.

S druge strane, kod poduzetnika u Velikoj Gorici koji nudi parking u sklopu obiteljskog dvorišta gdje se ujedno bavi iznajmljivanjem soba ista usluga za punih sedam dana košta 304 kune, a za tri dana naplatit će vam 152 kune ili upola manje nego zračna luka. Ujedno, nudi uslugu parkiranja u garaži, gdje je auto siguran od vremenskih nepogoda i to košta 436 kuna, što je još uvijek povoljnije od parkinga na 'Franji Tuđmanu'.

Povoljan parking može se naći u sklopu ugostiteljskih objekata i svih hotela u Velikoj Gorici, tu uslugu, primjerice, nudi restoran London, koji dan parkinga naplaćuje 40 kuna po započetom danu, što znači 120 kuna za tri dana, a ako vam je potreban parking na šest i više dana, cijena pada na 30 kuna po danu, tj. puni tjedan parkinga košta 210 kuna.

SkyParkZagreb u neposrednoj blizini aerodroma tri dana parkinga naplaćuje 160 kuna, a puni tjedan 320 kuna. Iste cijene nude se i u tvrtki Park-King, koja je također na kilometar i pol od zračne luke.

Gorički poduzetnik kaže nam da lani potražnje za parkingom gotovo uopće nije bilo i da je mušterije zbog pandemije koronavirusa prebrojio na prste jedne ruke, no ove godine, povratkom turista i intenziviranjem prometa na zračnoj luci, posao je opet krenuo:

'Prije pandemije imali smo puno gostiju s dalekog istoka, posebno Kine i Južne Koreje dok je Zagreb imao direktnu vezu sa Seoulom. Parkingom se uglavnom služe domaći ljudi, najviše poduzetnici koji putuju na Jadran, Austriju ili Njemačku na sastanke pa im je puno bolje ostaviti auto kod mene na dva-tri dana, a ja ih kombijem prebacim do zračne luke'.

Soba više ove godine traži se i u apartmanima, koji isto uglavnom služe raznim biznismenima i turistima koji dolaze obići Zagreb u jednom danu i žele prespavati u blizini aerodroma. 'Sve više ljudi ulaže u apartmane i osjeti se da se dolaskom ljeta posao bitno popravio, ali još smo daleko od rekorda iz 2019.', kaže nam ovaj poduzetnik.

Statistika broja putnika, od kojih određen broj uvijek završi na parkingu i noćenju u Velikoj Gorici i okolici, otkriva koliko smo zapravo daleko od 2019.: u srpnju ove godine kroz zračnu luku Franjo Tuđman prošlo je ukupno 154.000 putnika, dok ih je lani bilo samo 78.000. U famoznoj 2019. kroz zagrebačku zračnu luku prošlo je čak 376.000 ljudi.